A borhoz hasonlóan ez is ősi italnak számít. A korabeli feljegyzésekből az derül ki, hogy már Mezopotámiában is főztek sört elődeink. Azok a sörök viszont még nem nagyon hasonlítottak a mai sörökhöz. A sörök fő összetevőjét, a komlót először a XII. században használták fel a sörfőzéshez. A nagyüzemi sörfőzés azonban csak a XVII. Században indult meg Angliában. A sörfőzés azután a technológia korszerűsítésével a XVIII. és XIX.századokban fejlődött jelentős mértékben, főként a gőzgép feltalálása adott nagy lendületet ennek az iparágnak is. Kialakult és világszerte elterjedt az alsó erjesztésű sörfőzés technikája, aminek következtében a sörök minősége és tartóssága jelentős mértékben javult, mint az addig főzött felső erjesztésűeké.
Alapanyagok
A sör fő alkotóelemei az árpamaláta, a komló és a víz. Ezek az alapanyagok, amelyek meghatározzák a sör minőségét. Évszázadok óta nemesítik a sörfőzésre igazán alkalmas sörárpákat. A malátát az árpából készítik, ahhoz hogy jó minőségű malátát kapjanak, nagyon jó minőségű árpát kell termeszteni. A maláta adja meg döntően a sör színét, ízét, karakterét, illatát, de a komló is jelentős befolyással bír a sörre, ám ez az ízhatásban már kevésbé nyilvánul meg. A sörkészítés alapanyagai mellett még adalékanyagokat is felhasználnak, sőt nem csak árpából, hanem búzából és kukoricából is főznek sört, ezek ízjellege egészen más mint az alapvetően árpamalátából főzött söröké, kevésbé is terjedtek el, főként az ínyencek isszák ezeket a típusokat.
A sörfőzés
Az alapanyagokból, tehát a malátából, komlóból és vízből először egy cukortartalmú közbenső terméket, sörlét főznek, majd azt élesztővel általában alsó erjesztéses módszerrel erjesztik. Az erjesztés 5-6 C fokon történik, így kevésbé szaporodnak el a káros baktériumok. Az erjedés három szakaszon megy át, a főerjedésből, az ászokolásból és az utóerjedésből. A főerjedés kb. 2 hétig tart, de lehet hosszabb is. Ennek végén a leülepedő élesztőről átfejtik a sört ászokhordókba, vagy ászoktartályokba. A sör itt alakul ki, miközben a keletkező széndioxiddal telítődik. Az ászokolás általában annyi hét, amennyi ideig a főerjedés tartott. Ezután következik a szűrés, majd a sört palackokba fejtik. A sör utóerjedése már a palackokban történik meg.
Sörfajták, sörtípusok
A két legnagyobb alkategória a világos és barna sörök csoportja. A világos sörök vagy Pilseni típusok aranysárga színűek, sok széndioxidot tartalmaznmak, jól habzanak, világos malátából állítják elő őket.
A barna sörök karamellre emlékeztető ízhatásúak, barna malátából főzik, kevés bennük a komló.
A söröket erősségük szerint fokokban vagy alkohol térfogatszázalékban különböztetjük meg. Régebben a hazai palackokon a B fok (balling fok) megjelölést használták, ez az erjedés előtti sörlé cukorfokát jelölte. A leggyakoribbak voltak a 10, 12, 14 és 18 B fokos sörök. Ma már inkább az alkoholtartalom alapján jelölik az egyes söröket, de egyes országokban (pl. Csehország és Szlovákia) még ma is használják a B fok mejelölést. A világos sörök alkoholtartalma kb. 1/3-a, a barna söröké kb. Ľ-e az eredeti sörlé B fokának. Így a 10 B fokos sör kb. 3 % alkoholtartalomnak, a 12 B fokos pedig kb. 4 % alkoholtartalomnak felel meg. A legismertebb világos sörök 3-5 % alkoholtartalmúak, a barna sörök pedig 5-8 % alkoholtartalommal készülnek, vagyis a barna sörök általában erősebbek (pl. Dréher Bak sör).
Ma már igen széles a hazai polcokon a nemzetközi sörválaszték is, a nagyobb bevásárlóközpontokban biztos, hogy találkozni fogunk a Cseh Pilsner Urquell, Budweiser, a német DAB, Kőnig Pilsner, a francia Kronenbourg, a belga Leffe típusokkal is.
A sör felszolgálása
A sör a legérzékenyebb a hőmérséklet szélsőséges változásaira. A sörnek tisztának kell maradnia, és ha kiöntjük, meg kell tartania habzóképességét. Ha egy sört kibontunk és nem sziszeg a nyitásnál, az már gyanús, ha kiöntéskor nem pezseg és nem habzik, s mindemellett még ’szaga’ is van, akkor valószínűleg levegőt kapott és elromlott. A sört az áruházakba való szállítás előtt is óvni kell a napfénytől.
A csapolt sört nyáron 7, télen 8-10 C fokos hőmérsékleten kell felszolgálni. 4 C fok alatt a sör veszít minőségéből. Túlhűtött sör elveszíti a habzóképességét, és zavarossá válik.
Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Sör nevű címke
A mexikói kormány által „nem nélkülözhetetlen”-nek nevezett söripart szinte teljesen leállították másfél hónappal ezelőtt, ami a fekete piac virágzásához vezetett.
A First The Craft Beer Co. csapata a Budapesti vendéglátós barátaikkal összefogva ezen a héten mindenkit, aki egy gyöngyöző korsóval csillapítaná sör- és közösségszomját, összesen 10.000 korsó sörre látnak vendégül!
A Hop Top Eisbock egy igazi ritkaság a hazai piacon. Tipikus alsóerjesztésű sörkülönlegesség, melynek alapját egy tradicionális dekokciós eljárással készült német típusú duplabak sör adja. Erjedés után a víz egy részét kifagyasztották, hogy növeljék az íz intenzitását és a sör alkoholtartalmát.
Újra együtt élvezhetjük a brutális street food fogásokat, 2020. május 18-tól újból megnyílik a MONYO Grand és a Tap House terasz is, vele együtt pedig a nyári szezon!
Az IPA-láz mellett egyre inkább tért hódít hazánkban is az USA-ból érkező savanyított (sour) irányvonal. A hordóban érlelt sörök mellett a tavasz és a nyár sörös slágerei egyértelműen a frissítő gyümölcsös savanyított sörök. A Horizont Brewing márciusban indított gyümölcsös szériája további 3 változattal bővült.
Áprilisban jóval kevesebb sör fogyott, mint egy évvel korábban. A kocsmák és a vendéglők bezárása a hordós kiszerelés lenullázódásával párhuzamosan a palackozott termékek volumenében is drámai visszaeséshez vezetett.
Franciaországban négy olimpiai úszómedencényi, azaz körülbelül 10 millió liter sört kell a közeljövőben megsemmisíteni, mert fogyasztásra alkalmatlanná vált a koronavírus-járvány miatt.
A kézműves sörök vesztét is elhozhatja a koronavírus, amely az európai főzdék egyharmadát is tönkre teheti. A világjárvány megtörheti a drágább, de minőségi termékeket előtérbe helyező két évtizedes iparági trendet.
Megjelent az Alevation család harmadik tagja is, amely a Saison nevet viseli. A gyártó a Piperitum Mobile sörük alapját gondolta újra és addig csiszolta, amíg egy egyszerű de klassz kis saison nemszületett belőle.
A Zirci Apátsági Manufaktúra április közepén bejelentette, hogy továbbra sem állnak le a termékfejlesztéssel, mi több a következő hetekben ez pedig négy új sört mutatnak be a nagyközönség számára. Ennek első darabja a dobozos kiszerelésben megjelenő Alevation Rozsos Pale Ale.
A Pécsi Sörfőzde Zrt. vezetősége tájékoztatja ügyfeleit és az érdeklődőket, hogy a kialakult járványügyi helyzet miatt a Sörfőzde a látogatási programokat továbbra is szünetelteti addig, amikor az már nem jelent egészségügyi kockázatot.
Sokan megtehetik, hogy önkéntes karanténba vonulnak, de az egészségügyi dolgozóknak nincs meg ez a választásuk. Magyarország legrégebbi sörfőzdéje 20000 doboz alkoholmentes sört küldött a magyar kórházakba, amivel szeretné megköszönni az egészségügyi dolgozóknak a koronavírus elleni küzdelmüket!
A biológiai alapú sörfőzési technológiák fejlesztését és az ilyen sörök előállítása során keletkező melléktermékek hasznosítását kívánja megoldani a több mint 1,7 milliárd forintos kutatómunka eredményeként a Pécsi Sörfőzde Zrt. (PS Zrt.).
Az alkoholtartalmú italok kiszolgálását, szervírozását szolgáló poharak típusainak a száma ugyanolyan változatos, mint ahány féle italt tölthetünk azokba.
A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés érdekében bejelentett kormányhatározat augusztus 15-ig megtiltotta az 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri rendezvények megrendezését. Ennek megfelelően az idén június 11. és 13. között tervezett gyulai Kézműves Sörfesztivál is elmarad.
Az elmúlt 2 hónap során már számtalan hírrel találkozhattunk, amely arról számolt be, hogy a Corona (Coronita) nevű sörmárka számára milyen hátrányos lett a korábbi névválasztása.
A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!