Frappék
A Frappé valójában instant kávéporból készülő, egy kis tejporral és cukorral ízesített, mixerrel habosra kevert jéghideg hosszú kávé. Görögországban népszerű nyári hűsítő ital. Hosszú nyakú, 3-4 dl-es pohárban szívószállal és jégdarabokkal szervírozzák.

A frappé története

A frappé története 1957-ben indult hódító útjára a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásáron. Ebben az évben a Nestlé egy új gyermek ital terméket dobott piacra: egy instant kakaós italt, amit tejjel kellett összekeverni és egy shakerben fel kellett rázni. A Nestlé egyik alkalmazottja, Dimitrisz Vakondiosz a szokásos napi instant kávéját szerette volna elkészíteni, de a vásár területén nem volt alkalma vizet forralni, ezért a kávéport hideg vízzel keverte össze, és felrázta egy shakerben, hogy feloldódjon. Ezzel a kísérlettel született meg az első frappé, Görögország népszerű nyári itala. A frappé mára már Görögország nemzeti kávéjává vált, és gyakorlatilag minden kávéházban kapható.

Frappévariációk

A frappé imádó görögök nagyon szigorúan veszik a kávé-cukor arányt, ezért mára már három féle édesítéssel készítik: 1) glikósz (γλυκός), azaz édes; 2) métriosz (μέτριος), azaz közepesen édes és 3) szkétosz (σκέτος), tehát cukor nélkül készült frappék.

Természetesen további változatok is kifejlődtek az évek hosszú során, likőrrel (általában Kahluával) vagy kakaóval is ízesítik a frappét; sőt, egyes éttermekben vaníliafagylaltot is tesznek bele, ami technikailag már nem frappé, mert nincs felrázva. Ezt mi, magyarok jeges kávénak ismerjük. Az olaszok a felrázás technikáját felhasználva kifejlesztették a saját hideg kávé-változataikat, az espresso fréddót és a fréddo cappuccino-t. A különbség, hogy instant kávé helyett hosszú eszpresszót (espresso lungo) ráznak fel kis tört jégdarabkákkal. A fréddo capuccino-t pedig tejhabbal szolgálják fel, a tetejére kakaót vagy fahéjat szórnak, hogy jobban hasonlítson a capuccinóra. Ezt az italt Európában gyakran összetévesztik az iced café latté-vel, ami jeges tejeskávé, de nincs felrázva.


Kapcsolódó videó:
Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk