A likőrök olyan szeszesitalok, amelyek finomszeszből készülnek gyümölcslevek, párlatok, ízesítők, növényi kivonatok, cukor stb. hozzáadásával. Általában 10-40 % alkoholtartalommal készülnek, cukortartalmuk akár 60 % is lehet. Léteznek természetes ízesítésű likőrök, ezek ízét a természetes anyagok adják. A mesterséges ízesítésű likőrök mesterséges ízesítőanyagokkal készülnek.
Likőrtípusok
Advocat
Hollandiából származik, tojásból, cukorból és brandyből állítják elő, alkoholtartalma 15-20 %.
Allasch
Lettországból származó likőr, nevét a Riga melletti Allasch községről kapta. Ízvilágát az édeskömény adja. Hidegen fogyasztandó, jéggel kell felszolgálni.
Amaro/Amaretto
Olaszországban népszerű mandulaízesítésű likőrfajta. Alkoholtartalma általában 20-30 %. Ismertebb márkák: Amaro Venezia, Amaro Dei Fratte, Stock Amaretto.
Ananászlikőr
A Karibi szigetvilágból származó, érett ananász levének felhasználásával, erjesztésével és lepárlásával készített likőr. Nagy mennyiségű cukrot tartalmaz. Hidegen kell fogyasztani, alkoholtartalma 20-25 %. Az egyik legfinomabb ananászlikőrt a DeKuyper cég gyártja Hollandiában.
Ánizslikőr
Franciaországban és Görögországban népszerű. Aromáját az ánizs, a fahéj, a koriander és egyéb növények adják. Hidegen fogyasztandó. Alkoholtartalma 30-35 %. Legismertebb márka: Anisette Blanche (Franciaország).
Baracklikőr
Szinte minen országban gyártják. Hazánkban kajszibarackot aszalnak az előállításához, azt lepárolják, majd barackpálinkát adagolnak hozzá. Alkoholtartalma: 35 %. Ismertebb márkák: Desszert Sárgabarack (Zwack), Gardens (Eurodrinks), Golden Crown (Eurodrinks), Sissi (Zwack).
Becherovka
Híres cseh likőrkülönlegesség. Karlovy Vary-ban gyártják észázados hagyományok alapján. 1807 óta a világ egyik legismertebb likőrkülönlegessége ez a gyógyfüvekből és fűszerek hozzáadásával titkos recept alapján készülő likőr. Zamatát a több hónapos tölgyfahordós érlelésnek köszönheti. Tonikkal kitűnő. Hidegen fogyasszuk. Nagyon kellemes aromájú ital.
Benedictine
Franciaországban népszerű likőrkülönlegesség. Aranysárga színű, gyógynövényekből készül. Kíváló étkezések után, és nagyon jó koktélalapanyag.
B & B
Francia likőrkülönlegesség, alapanyaga a Benedictine és a brandy. 40 % alkoholtartalmú.
Blackberry/Brombeer Liquor
Feketeszeder/szamóca likőr. Szeder, eper és meggylé az alapanyaga, ízesítésére zölddiót és tölgyfakivonatot is használnak. Alkoholtartalma 35 %. Ismert hazai márka: Cleo (Halasi Bacchus).
Bonbonmeggy
Édes likőr, barnás színű. Meggyléből, borpárlatból, kakaó és vaníliakivonatból készül. Alkoholtartalma általában 25 %. Ismert hazai márkák: Bonbonmeggy (Várda-Drink), Desszert Bonbon (Zwack), Győri Bonbonmeggy (Győri).
Cacao Liquor / Kakaólikőr
Sárgásbarna színű, kakaóízű likőrkülönlegesség. Alkoholtartalma 30 %. Ismert hazai márka: Kakaólikőr (Várda-Drink),
Chartreuse
Francia likőrkülönlegesség, növényi alapanyagokból készül. Alkoholtartalma magas, 40-50 %.
Cherry Brandy
Cseresznyéből és meggyből készült likőrkülönlegesség, amely még tartalmaz mandulát, vaníliát, fahéjat és szegfűszeget is. Alkoholtartalma 30 %. Hidegen fogyasztandó. A világ legfinomabb Cherry Brandy-je a dán Heering’s Cherry Brandy. Ismert hazai márkák: Bíbor Cherry (Miskolci), Cherry Brandy (Várda-Drink), Desszert Cherry (Zwack), Palace Cherry (Eurodrinks).
Cordial Medoc
Francia gyümölcslikőr, bor felhasználásával készül. Alkoholtartalma 43 %.
Cointreau
Francia likőrkülönlegesség, szintelen, édes, narancsra és citromra emlékeztető ízű likőr, melynek alkoholtartalma 40 %. A francia Aubers városban készítik, a világ egyik legjobb likőrjének tartják.
Créme de Cassis
Francia likőrkülönlegesség, feketeribizliből készítik. Alkoholtartalma 11 %. Hidegen illik szervírozni.
Császárkörte likőr
Hangulatával, ízvilágával a nagymamák süteményének illatát idéző likőr. Első osztályú finomszeszből, cukorból, aromából és természetes anyagokból készített hagyományos ital. Alk. 25 %. Ismert hazai márka: Császárkörte (Várda-Drink), Győri császárkörte (Győri Likőrgyár), Claudia (Győri Likőrgyár).
Curacao
Narancsra, citromra emlékeztető édes, finom likőr, kesernyés mellékízzel rendelkezik. Hollandiából ered. Három fő típusa: Curacao Bleu, Curacao Orange és Curacao Triple Sec. Ez a legutolsó a legismertebb, alkoholtartalma 36 %. Hidegen kell szervírozni. Ismert hazai márka: Tropical Blue Curacao, Tropical Blue Curacao Classic és Tropical Red Curacao (Eurodrinks)
Chocolate flip
Kakaóbarna színű, kellemes kávé, kakaó és vaníliaízű likőrkülönlegesség. Alkoholtartalma általában 25 %. A hazai italválasztzékban igazán exkluzív kivitelben kapható a Sheridan’s (Zwack), ismert hazai márkák még: Flip de Chocolat (Zwack), Milady’s (Eurodrinks). Nemzetközi mércével is kiváló csokilikőr a Mozart (Ausztria).
Drambuile
A legfinomabb skót whiskyből, mézből és növényi esszenciából készülő különleges likőr. Eredete 250 éves múltra tekint vissza, s a mai napig titkos családi recept alapján állítják elő. Jéggel vagy önmagában fogyasztható. Ismert hazai márka: Drambuile (Zwack).
Fahéjlikőr
Ínyencek kedvence, hiszen a ritkaságnak számító fahéj ízvilág különféle báritalok készítésében is nagy segítségünkre lehet. Hazai ismert márka: Casablanca (Miskolci Likőrgyár).
Gold Wasser
Narancsízű likőr, növényi kivonatokkal ízesítik. Lengyelországból terjedt el, alkoholtartalma 3 %.
Grand Marnier
Sárgás színű, narancs ízesítésű Franciaországból származó likőr, szesztartalma 4 %. Szobahőmérsékleten fogyasztandó.
Gyógykeserűk
Gyógynövénykivonatokból lepárlással készült likőrkülönlegességek. Ismert hazai márkák: Avasi keserű (Miskolci likőrgyár), Bitter likőr (Várda-Drink), Francia keserű (Győri likőrgyár), Mecseki itóka (Zwack), Unicum (Zwack). Ismert külföldi márkák: Underberg (Németország), Radeberger Bitter (Németország), Martini Bitter (Olaszország), Jägermeister (Németország), Campari Bitter (Olaszország).
Hubertus
Népszerű gyógynövénykivonatokból készült és párolt likőrkülönlegesség, zamatát a szárított narancskivonat adja. Alkoholtartalma 40 %. Ismert hazai márka: St.Hubertus (Zwack).
Irish Cream Liquor
Ír krémlikőrkülönlegességek, mézzel ízesített whiskyből állítják elő. Hidegen és jéggel kell fogyasztani. Legismertebb márkák: Bailey’s, Baker’s Field, Irish Mist, Carolans,
Kahlua
Mexikóból származó kávélikőr, fogyasztása hidegen ajánlott.
Kávélikőr
Pörkölt kávéból készül. A hazai kínálatból a legismertebbek az Aranymokka (Várda-Drink) és Mocca (Miskolci) likőrök, a külföldi márkák közül a legismertebbek: Pasha, Kahlua, Tia Maria, Créme de Mocca. Az egyik legfinomabb külföldi kávélikőr az olasz Gala Caffé (Stock, Olaszország). Már hazánkban is gyártják a Jamaicai eredetű Tia Maria kávélikőrt. Cukornád levéből, kávéból és trópusi füvekből készül. Alkoholtartalma 35 %. Koktélok készítésének kiváló alapanyaga.
Kevert
Rum és császárkörte 50-50 %-os keverési arányával nyert kedvelt ital. Ismert hazai márkák: Kevert (Várda-Drink), Győri Kevert (Győri likőrgyár), Péter Pál Kevert (Zwack),
Kókuszlikőr
A Karibi szigetvilágból származó, elsősorban fehér rum alapú, kókusztej ízesítésű likőrkülönlegesség. Legismertebb márka: Malibu (Zwack).
Köménylikőr
A köménymagolajból előállított carvon adja alapanyagát. Alkoholtartalma 38-40%. Erősen lehűtve fogyasztandó. Ismertebb márkák: Kümmel, Allasch, C.L.O.C.
Likőrvodkák
A jó minőségű finomszesz, a természetes aroma és a különlegesen kezelt ivóvíz mellett az esztétikus csomagolás jelenti a likőr-vodka családok vonzerejét. Áfonya, kókusz, őszibarack, sárgadinnye, szamóca és zöldalma ízek mellett számos változata létezik. Ismert hazai márkák: Spasskaya (Várda-Drink), Likőr-Vodka (Miskolci likőrgyár), Garrone (Szikrai Borászati Kombinát). A legismertebb orosz vodkagyárak (pl. Moszkovszkaja, Sztolicsnaja stb.) mind gyártanak likőrvodkákat is 10-20 féle ízesítésben.
Maraschino
Színtelen meggyízű likőr, 33 % alkoholtartalommal. Jugoszláviából származik, alapanyaga a Jugoszláviában termő Marasca meggy.
Mecseki itóka
Világos zöldesbarna, kellemes keserű likőrkülönlegesség, alapanyagát fűszerkivonatok párlata és zöld dió kivonat adja. Alkoholtartalma 38 %.
Peach liquor
Őszibaracklikőr. Friss vagy szárított őszibarackból készítik, alkoholtartalma 35 %. Hidegen fogyasztandó. Ismert hazai márkák: Őszibarack likőr (Várda-Drink), Gardens (Eurodrinks), Golden Crown (Eurodrinks).
Peppermint
Menta alapú zöld színű likőr. Magában, sok jéggel kell szervírozni.
Prunelle
Szilvalikőr, alkoholtartalma 40 % körül van. Hidegen fogyasztandó.
Rock & Rie
Whisky alapú rozslikőr, amely tartalmaz gabonaszeszt, kandiscukor szirupot és gyümölcskibvonatot (citrom, cseresznye) is. Alkoholtatalma 35 %.
Rumpunch
A Rumaroma és vanília felhasználásával készülő rumpunch, főként báritalokhoz, bólékhez használatos. Alk. 30 %. Ismert hazai márkák: Győri Rumpunch (Győri likőrgyár), Rumpunch likőr (Várda-Drink), Desszert Rumpunch (Zwack).
Tojáslikőr/Egg Liquor
Tojássárgáját, cukrot, finomszeszt, borpárlatot, tejet, keserűmandula kivonatot és vaníliát tartalmaz. 20 % körüli alkoholtartalommal készül. A házi likőrkészítés gyakori italfajtája. Hidegen fogyasszuk. Ismert hazai márka: Campona tojáslikőr.
Triple Sec
Zamatos likőrkülönlegesség, melynek zamatát narancs és citrom héjának párlata adja. Alkoholtartalam általában 35 %. Sok koktél kiváló alapanyaga. Ismert hazai márkák: Desszert Triple Sec (Zwack), Palace (Eurodrinks), Triple Sec (Várda-Drink)
Unicum
Barnás színű, kesernyés ízű likőrkülönlegesség. 42 % alkoholtartalmú, népszerű ital. Étvágygerjesztő, az emésztést segíti. Bár az Unicum receptje titkos, annyi bizonyos, hogy több mint 40 féle gondosan válogatott gyógy- és fűszernövény keverékéből készül. Sajátságos, kesernyés ízét, különleges harmóniáját a 6 hónapos tölgyfahordós érlelési periódus teljesíti ki.
Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Likőr nevű címke
Bor, sör, gin, whisky... ezeket mindenki nagyon jól ismeri, ám a világban igazán speciális alkoholos italok is léteznek. Az összeállításunkban szereplő italok nem olcsóak, viszont annál különlegesebbek, egyesek számára talán rémisztőek.
A Miskolci Likőrgyár Zrt. az által készített Lillafüredi szénsavmentes és szénsavas ásványvízzel kedveskedett a járvány idején Szerencs Város Önkormányzatának.
A legendás győri gyárak sorozat első eseményeként Honvári János gazdaságtörténész két könyve alapján tartott színes, érdekfeszítő előadást a szeszgyártás történetéről.
A Jägermeister közölte, hogy 50 ezer liter alkoholt adományoz a németországi Braunschweig város kórházának és gyógyszertárainak, hogy abból fertőtlenítőszert készítsenek.
Barabás Attila - aki a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere is - arra kérte a Pénzügyminisztériumot, hogy 27-ről 5 százalékra csökkentse a pálinka áfáját.
A Zwack Unicum Nyrt. 2019-2020-as üzleti évének első háromnegyedévében 1,964 milliárd forint adózott nyereséget ért el, amely 41,2 százalékkal elmarad a 3,340 milliárd forintos bázistól.
A „Neked írom a dalt”, Presser Gábor egyik legnépszerűbb, számos generáció által ismert és szeretett alkotása ihlette az Unicum legújabb filmjét, amely az együtt töltött idő fontosságát és a közösen átélt élményeket állítja középpontba.
A Zwack szerdán tartott éves közgyűlése az igazgatóság javaslata alapján jóváhagyta a részvényenkénti 1300 forint, vagyis összesen 2,6455 milliárd forint osztalék kifizetését.
Tiszteletben tartva az ikonikus palackformát és méltó emléket állítva az család felmenőinek, az Unicum és Unicum Szilva csomagolása a múltból építkezve újult meg.
Értéknövelő és fenntartható fejlesztések a lillafüredi ásványvízforrásban, valamint a szeszesitalokban rejlő potenciálok kiaknázására – a Szent István Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Likőrgyár Zrt-vel a Budai Campuson.
A Zwack Unicum Nyrt. 2018-2019-es üzleti évének első háromnegyedévében 23,88 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 19,1 százalékkal többet, mint az előző üzleti év azonos időszakában.
Szeretteink támogatása és megbecsülése erőt ad a mindennapok nehézségeihez. Ennek az odaadásnak a méltóképpen való meghálálásában szeretne segíteni idén karácsonykor az Unicum.
A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!