Pálinka
A pálinka egy viszonylag tág fogalom. Az italfajtákról készült szakirodalmak végülis a bor és a borfélék családjába sorolt italok (vermutok, pezsgők), a sör és a likőrök csoportján kívül minden lepárlással előállított szeszesitalfélét a pálinkák főcsoportba sorolnak, így valójában pálinkaféle a gin, a brandy, a rum és a whisky is. Miután az előbb felsorolt italtípusok igen nagy halmazt alkotnak, így azokat külön tárgyaljuk, itt elsősorban az alap pálinkafélékkel és a máshova nem sorolt, lepárlással készülő italokkal foglalkozunk.

Minden olyan szeszesital termék, melynek alkoholtartalma minimum 35 %, szárazanyag tartalma pedig maximum 3 g/100 cm3, pálinkának nevezünk.


A pálinkák fajta és minőség szerinti csoportosítása


Valódi pálinka - Kisüstinek is hívják. Olyan szeszesital, melynek alkohol és íztartalma erjesztett gyümölcs vagy gabonacefre, gyümölcsbor, szőlőtörköly vagy borseprő lepárlásából származik.

Különleges vagy vágott pálinka - Olyan szeszesital, amelynek zamatanyag tartalma a valódi pálinkából származik.
Kommersz pálinka - Zamatanyagát ízesítőanyagok adják. Ide sorolható a rum, a brandy, valamint a kommersz cseresznye és a kommersz barack is.

A főbb pálinkatípusok


Aqavit

Skandináv eredetű, köményes ízesítésű pálinkaféle. Tiszta párlat, 38-45 % alkoholtartalommal.

Arrak

Távol-keleti rizspálinkaféle. Elsősorban Kínában, Thaiföldön, Indiában és Indonéziában népszerű. Rízsből, melaszból, és cukornádból erjesztik, ízesítőként felhasználnak néha kókuszlevet, datolyalevelet is. Általában önmagában fogyasztják, de puncsokat is készítenek belőle.

Barackpálinka

Az egyik legismertebb pálinkák egyike. Magyarországon igen jó minőségben állítják elő. A legjobb barackpálinka az édesmagvú kajszibarackból főzhető. Világhírű a Kecskeméti barackpálinka, amelynek barackvirág illata van, és halványan a mag ízét is érezhetjük benne. Alkoholtartalma 40-50 % között van (Zwack). Híres még a Fütyülős barackpálinka (43 % alkohol - Zwack), a Liszt Barackpálinka a Halasvin-től és a Várda Ó-Barackpálinka is (Várda-Drink)

Bodzapálinka

A magyar gyümölcspálinkák legkülönlegesebb darabja. A fekete bodza teljesen érett terméséből rézüstön, többszöri lepárlással készül ez a rendkívül összetett ízű, de mégis harmonikus, kellemes aromájú ital. Fogyasztása igazi élvezet. Ismert hazai márka: Nemes Bodzapálinka (Várda-Drink)

Borókapálinka

Borókabogyó erjesztésével előállított pálinka. Erős borókaillata és íze van. Igen népszerű Szlovákiában és Jugoszláviában. Északi szomszédunknál Borovicska néven ismert.

Calvados

Almapálinka. Elsősorban Franciaországból származik, miután Normandia egyik megyéjéről kapta a nevét. Koktélalapanyagnak kiváló, alkoholtartalma 40-50 %. Tisztán fogyasztják, jeget kínálnak hozzá. Legismertebb márka: Calvados Daron (Norden des Pays d'Auge, Franciaország)

Cseresznyepálinka

Hazánkban a legkiválóbb cseresznyepálinka a Germersdorfi cseresznyefajtából készíthető. A jó minőségű cseresznyepálinkának határozott, tiszta aromája van, és emellé illatos magzamat is társul. Kőagyag edényekben érlelik, majd palackozás előtt üvegbélelésű vasbeton tartályokban tárolják. Színtelen, alkoholtartalma 40-50 %. Híres a Kecskeméti cseresznyepálinka, a Péter Pál Cseresznyepálinka (Zwack) és a Beregi cseresznyepálinka is (Várda-Drink)

Enzian

Az Alpok pálinkája. Két növény, a Gentiana lutea és a Gentiana punctata gyökeréből készítik. Serkenti az emésztést, alkoholtartalma 50-55 %. Hűtve fogyasztják.

Genever

Ez a Hollandok nemzeti pálinkája. Gabonaszeszből készül, aromáját malátapárlat biztosítja, de enyhe borókajellege is van.

Grappa

Olasz nemzeti ital, de Jugoszláviában és a volt Jugoszláv tagköztársaságokban is igen népszerű pálinkaféle. Törkölypálinka, lehet színtelen és enyhén sárgás színű. Létezik ízesített formában is. A kisüsti törkölypálinkánál finomabb, aromásabb. Az egyik legismertebb márka a Grappa Julia, amelyet a Stock S.p.A. Triesztben (Olaszország) készít.

Himbeergeist

Málnapálinka, elsősorban a Fekete erdő vidékén népszerű (Németország). Akoholtartalma 45 %.

Kartoffel-Schnaps

Német eredetű, burgonya alapú, kellemes aromájú pálinka. Alkoholtartalma 40 %.

Kirschwasser

Híres svájci cseresznyepálinka, de a dél-német és az Elzászban előállított fajta is nagyon jó minőségű. Általában 40-50 % alkoholtartalommal kerülnek forgalomba.

Körtepálinka

Az egyik legismertebb pálinkák egyike. Magyarországon igen jó minőségben állítják elő. A legjobb körtepálinka az édes vilmoskörtéből főzhető. Világhírű a Vilmos Körtepálinka (Zwack), amelynek jellegzetes illata van. Alkoholtartalma 40 %. Híres még a Péter Pál Körtepálinka (40 % alkohol - Zwack), a Liszt Körtepálinka a Halasvin-től és a Beregi Körte is (Várda-Drink). Ritkán feltűnik a hazai italkínálatban a horvát Hajducka Kapljica is, amely méltán világhírű körtepálinka.

Mastica

Bolgár nemzeti pálinka, édesköménnyel ízesítik.

Mirabelle

Kimondottan Elzászi szilvafajtából készített szilvapálinka.

Ouzo

Az Ouzo ánizsos ízű görög italspecialitás. természetes alapanyagokból készül - természetes fermentációval nyert alkohol és több mint tízféle gyógynövény és fűszer keveréke. Inkább koktélként fogyasztják. Görögország nemzeti itala. Ismertebb márkák: Aphrodite, Ouzo 12, Barbayani, Patrino, Zeus.

Quetsch

Fekete erdei szilvapálinka.

Slivovitz vagy Sljivovica

Szerbiában, Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Szlovéniában és Romániában is népszerű szilvapálinka. Alkoholtartalma: 40-45 %. Ismertebb márkák: Stara Srpska, Marijan Badel, hazánkban a Kosher Slivovica pálinkát a Zwack állítja elő és forgalmazza.

Steinhäger

A Thüringiai erdő vidékén (Németország) népszerű pálinkafajta. Eredeti receptje szerint az erjesztett borókacefréből főzött szeszt gabonapárlattal keverik, majd újra lepárolják. A borókazamat így gabonaízzel egészül ki. Sörkisérőnek fogyasztják. Alkoholtartalma 40 %.

Szilvapálinka

Hazánkban a szilvapálinkának két fő típusát ismerjük. Az egyik típus magvaváló kékszilvafajtákból készül (besztercei, penyigei vagy muskotály). Ezt kék szilvapálinkának hívjuk. Ebből is a legjobb minőségű neve: szilvórium. A másik típust vörösszilvából, ringlóból készítik. Ezek a vörös szilvapálinkák. A jó minőségű szilvapálinka tiszta, erőteljes és harmónikus zamat, enyhe magzamat jellemzi. Ismertebb márkák: Péter Pál (Zwack), Szatmári (Várda-Drink), Kék Szilva (Miskolci), Beregi szilva (Várda-Drink)

Tequila

Mexikói pálinkaféle, amely a kék agave (kaktuszféle) leveléből készül. Speciális francia tölgyből készült hordókban érik, így kapja meg végső ízvilágát. Alkoholtartalma: 40-50 %. Hidegen szervírozzák. Ismertebb márkák: José Cuervo, Mariachi, Silla, Sierra, Sauza Tres, Herraduras, El Tosero, El Patron, Chinaco, Camino.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Pálinka nevű címke

A Miskolci Likőrgyár adománya

2020.04.07
A Miskolci Likőrgyár Zrt. az által készített Lillafüredi szénsavmentes és szénsavas ásványvízzel kedveskedett a járvány idején Szerencs Város Önkormányzatának.

A "Győri Szeszgyár" Győr legrégebbi gyára – korabeli fotók

2020.04.06
A legendás győri gyárak sorozat első eseményeként Honvári János gazdaságtörténész két könyve alapján tartott színes, érdekfeszítő előadást a szeszgyártás történetéről.

Bezuhant a legális pálinkavásárlás, adócsökkentést kér a Győri Likőrgyár vezetője

2020.03.04
Barabás Attila - aki a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere is - arra kérte a Pénzügyminisztériumot, hogy 27-ről 5 százalékra csökkentse a pálinka áfáját.

A pálinkafőzés is bekerült az új tantervbe

2020.02.22
Dr. Zacher Gábor szerint ezzel az erővel a kábítószerek előállítását is megtaníthatnák!

A Miskolci Likőrgyár is jelen lesz az idei Kocsonyafesztiválon

2020.02.06
Látványos felvonulással kezdődnek az idén „szülővárosába” visszatérő Kocsonyafesztivál programjai február 14-én, pénteken, 14:00 órakor.

Szomorúak lehetnek az Unicumnál a számok láttán

2020.02.04
A Zwack Unicum Nyrt. 2019-2020-as üzleti évének első háromnegyedévében 1,964 milliárd forint adózott nyereséget ért el, amely 41,2 százalékkal elmarad a 3,340 milliárd forintos bázistól.

Ezek a legjobb szilvapálinkák 2019-ben Magyarországon

2019.12.01
Tizennégy magyar szilvapálinka került be idén a Pálinkakiválóságok Könyvébe, amelyből kilenc a TOP Pálinkakiválóság címet is megkapta.

A Miskolci Likőrgyár termékeit nyerte a megosztó

2019.11.27
A Miskolci Likőrgyár húszezer forintos ajándékutalványát vette át a szerencsés nyertes november 26-án a cég mintaboltjában.

Ezek a legjobb birspálinkák 2019-ben Magyarországon: itt a toplista!

2019.11.18
Nyolc magyar birspálinka került be idén a Pálinkakiválóságok Könyvébe, és ezek mindegyikét a Pálinkakiválóság címmel jutalmazták.

Ezek a legjobb ágyas pálinkák 2019-ben Magyarországon: itt a toplista!

2019.11.10
Négy magyar ágyas pálinka került be idén a Pálinkakiválóságok Könyvébe, amelyből egy a TOP Pálinkakiválóság címet is megkapta.

Ezek a legjobb kajszipálinkák 2019-ben Magyarországon: itt a toplista!

2019.11.02
Kilenc magyar kajszibarack pálinka került be idén a Pálinkakiválóságok Könyvébe, ráadásul a 2019-ben először kiosztott "Agrárminisztérium pálinkája" díj nyertese is ebben a kategóriában található.

Presser Gábor dala ihlette az Unicum filmjét

2019.10.31
A „Neked írom a dalt”, Presser Gábor egyik legnépszerűbb, számos generáció által ismert és szeretett alkotása ihlette az Unicum legújabb filmjét, amely az együtt töltött idő fontosságát és a közösen átélt élményeket állítja középpontba.

Osztalékot fizet a Zwack

2019.07.02
A Zwack szerdán tartott éves közgyűlése az igazgatóság javaslata alapján jóváhagyta a részvényenkénti 1300 forint, vagyis összesen 2,6455 milliárd forint osztalék kifizetését.

Elismerésben részesült a Miskolci Likőrgyár pálinkája

2019.06.25
Oklevelet és arany minősítést kapott a Vitéz Pálinkamanufaktúra Hat királyné szilva 2018 pálinkája.

Három Zwack-generáció inspirálta az Unicum új designját

2019.05.02
Tiszteletben tartva az ikonikus palackformát és méltó emléket állítva az család felmenőinek, az Unicum és Unicum Szilva csomagolása a múltból építkezve újult meg.

Miskolci Likőrgyár - Különleges ízek – magas szintű fejlesztések

2019.04.23
Értéknövelő és fenntartható fejlesztések a lillafüredi ásványvízforrásban, valamint a szeszesitalokban rejlő potenciálok kiaknázására – a Szent István Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Likőrgyár Zrt-vel a Budai Campuson.

Fenntartható fejlesztések a Miskolci Likőrgyárban

2019.03.28
A Szent István Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást írt alá március 20-án, a Miskolci Likőrgyár Zrt.-vel a Budai Campuson.

Nőtt a Zwack árbevétele és nyeresége

2019.02.11
A Zwack Unicum Nyrt. 2018-2019-es üzleti évének első háromnegyedévében 23,88 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 19,1 százalékkal többet, mint az előző üzleti év azonos időszakában.
Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk