A pálinkafőzés is bekerült az új tantervbe

2020.02.22
Dr. Zacher Gábor szerint ezzel az erővel a kábítószerek előállítását is megtaníthatnák. A toxikológus szerint azért is veszélyes ez a tananyag, mert a magyar fiatalok Európában élen járnak az alkoholfogyasztásban.

2010-ben került bejelentésre hazánkban, hogy ismét lehet szabadon pálinkát főzni otthon. Aki pedig szakemberré szeretne válni, annak gyümölcspárlat készítő tanfolyamon oktatják a szakma alapjait.

A pálinka készítése a korábbi tananyagban is szerepelt, de akkor mint egy kémiai folyamatot vizsgálták az iskolában. Az új NAT viszont a hetedikes és nyolcadikos diákoknak oktatófilmet mutat majd be.



Egy diák szerint a kísérletezés helyettesítése egy videóval "nagyon olcsó megoldás". A Független Diákparlament szerint az ötlet rossz, és ettől még nem lesz korszerűbb és interaktívabb az oktatás, a téma káros, a filmes megoldás pedig már elavult.

Dr. Zacher Gábor toxikológus pedig azt mondta az RTL Híradónak, hogy ennyi erővel akár a kábítószerek előállítását is megtaníthatnák a diákoknak, hiszen az is bemutatja a kémiai folyamatokat. Szerinte ez a tananyag azért veszélyes, mert a 16 éves fiatalok között a magyar fiúk elsők, a lányok pedig harmadikok Európában az alkoholfogyasztásban.

Az alkohol miatt évente 30 ezren halnak meg Magyarországon. A Híradónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma annyit írt, hogy a pedagógusok a mindennapi életből vett példákon keresztül mutatják be a kémiai folyamatokat. Egyetlen iskolában sem fognak pálinkát főzni, vagy fogyasztani - írták. Szerintük ez arra is jó lesz, hogy a tanárok az alkohol káros hatásáról is beszéljenek.

Forrás: Szeretlek Magyarország!

A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk