Irish Whiskey (Ír whiskey)Írországban is híres whiskey készül, ez az Ír whiskey. Ez a típus kevésbé füstös ízű. Szimpla maláta whiskey, melyet külön hordókban bourbon, portói bor és meggy aromával ízesítenek, majd az egyes hordókban 10-20 évig érett levek keverékéből jön létre a végeredmény.

Az ír whiskey (írül Uisce Beatha Eireannach) a helyi törvények szerint Írországban vagy Észak-Írországban készült ital, amelyet legalább három évig fahordóban érleltek, igaz az érlelés ennél általában tovább tart. A mai ír whiskeyk többsége kevert whisky, melyet rézüstökben párolt malátawhiskyből vagy árpawhiskyből, valamint finomítótornyon készült gabonawhiskyből kevernek, és egyszerűen Irish Whiskey néven hoznak forgalomba. Az elmúlt évtizedekben azonban egyre nagyobb figyelmet és elismerést kapnak a tisztán palackozott, tornyos szeszt nem tartalmazó maláta- és árpawhiskyk.

Gyakori kérdés, hogy mióta nevezik az ír whiskyt whiskeynek. Téves az a feltételezés, hogy ez már a XIX. századra nyúlna vissza. Az elnevezés használata csak az 1970-es évek óta végleges. Ekkor ugyanis minden ír whiskymárka az Irish Distillers Limited kezébe került, és a cég egységesítette az ír whiskeyk címkézését. Korábban több ír whiskeymárkát is whisky betűzéssel címkéztek, például a Paddy's-t, a Cork's-t vagy a Dunvillest. Sok szakértő szerint eredetileg azért kezdett terjedni egyes főzdék közt a whiskey betűzés a 19. században, hogy ezzel megkülönböztessék az (akkor még Írországban túlsúlyban lévő) rézüstben párolt whiskyt az (elsősorban skót) kevert whiskytől.

Ismertebb ír whiskey márkák: Avoca, Brennan's, Brogan's, Bushmills, Cadenhead's, Clonmel, Connemara, Cork's, Dunville's, Erin Go Bragh, Greenore, Green Spot, Jameson, John Power, Knappogue Castle, Locke's, Magilligan, Merry's, Midleton, Michael Collins, O'Neills, Old Dublin, Old Comber, Paddy, Preston, Redbreast, Shanahans, Slaney Malt, Suir Peated Malt, Tyrconnell, Tullamore Dew, Wild Geese, Willie Napier....Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk