A puncs receptjét az angolok hozták át Indiából a XVII.század végén. A hindu nyelvben a puncs (pancha) ötöt jelent, jelezve azt, hogy a puncs öt alkotórészből áll: tea, cukor, arrak, bor és víz. Fahéjat és szegfűszeget is felhasználhatunk fűszerezésül. Kellemes íze miatt az egész világon elterjedt. A forró puncs készítése esetén először a vizet forraljuk fel, de a szeszes italokat soha ne öntsük a forró vízbe, csak a készítés végén. Hidegen is felszolgálhatjuk. Nem étvágygerjesztő, így mindig csak az étkezés végén szabad szervírozni. Kiskanállal szolgáljuk el. A forró puncs a következőképpen készíthető el: Előmelegített pohárba tegyünk 3 kiskanál porcukrot, 1/2 mérőpohár citromlevet és 1 mérőpohár (5 cl) szeszes italt. Keverjük össze friss vízzel, majd hevítsük fel merülő forralóval. Tegyünk rá vastag citromkarikát, majd szervírozhatjuk. |