Ukrainian Vodka (Ukrán vodka)Ukrajnában óriási bajban van az egész szeszes ital gyártó szektor. Évek óta folyamatosan csökken a kereslet az alkohol tartalmú italok iránt, és az export lehetőségek is beszűkültek. 2018. szeptemberben a 45,4 százalékosnál nem magasabb szesztartalmú vodkából 21 millió litert gyártottak, míg egy évvel később, 2019. szeptemberben 31,6 százalékkal kevesebbet, derült ki az Ukrán Statisztikai Hivatal közleményéből.

A vodkagyártás hónapról-hónapra 2-3 százalékkal esett vissza az elmúlt időszakban, 2020. első három hónapjában 19,5 százalékkal csökkent az előállított vodka mennyisége 194 millió literre. A hanyatló tendenciát látva a helyi gyártók extrém ötletekkel próbálják meg ellensúlyozni a csökkenő keresletet, ennek egyik példája az Atomik is.

Az Atomik nevű vodka előállításához szükséges gabonát a Csernobil melletti elhagyott termőterületeken termesztették, majd egy három éves kutatóprojekt végeztével brit és ukrán kutatók egy csoportja előállt az első csernobili vodkával, amiben csupán annyi radioaktivitás van, mint bármelyik más tömény italban, amit Magyarországon is levehetünk a boltok polcairól. A vodka készítése során az eredeti gabonaszemekben találtak némi radioaktív anyagot, de ezt a desztillálás során sikerült teljesen kiszűrniük. A desztillált alkoholt végül a Csernobil város melletti mély víztározó ásványvizével hígították, ami 10 kilométerre található a reaktortól. A szakértők szerint a víz kémiája olyan, mint a francia Champagne régióban található talajvíz és teljesen mentes a szennyeződésektől. Az íze inkább a pálinkára hasonlít, sokkal gyümölcsösebb és a rozs íze is szembetűnő.

A piacon ma legismertebb ukrán márkák: Atomik, Eneida, Hetman, Medoff, Mierna, Morosha, Nalevayko, Nemiroff, Perlina, Pertsivka, Prime, Slava, Status, Vozhak...Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk