Bourbon Whiskey (USA)Az amerikai whiskeyk gyűjtőneve: Bourbon. Legjellemzőbb az előállítási mód során az a metódus, amikor faszénen át szűrik egymás után többször is a lepárlott alapanyagot, mielőtt a tölgyfahordóban elkezdődik az érlelés.

A Bourbon olyan amerikai whiskeytípus, amit legalább 51% kukoricából erjesztenek, és lepárlás után új, belülről elszenesített tölgyfahordóban érlelnek. Nevét a Kentucky állambeli Bourbon megyéről kapta, de bárhol készíthető az Amerikai Egyesült Államok területén.

A leggyakoribb Bourbon összetétele: 70% kukorica + rozs, időnként búza (vagy mindkettő) és árpamaláta. „Wheated bourbon” az olyan fajta, melybe rozs helyett búzát tesznek. A gabonát megőrlik, vízzel keverik, majd általában az előző lepárlásból maradó anyagból is kevernek hozzá, ezt a savanyú cefrét végül megerjesztik, majd 65–80% szesztartalmúra főzik. A cefrét egy cefreoszlopba vezetik, az így keletkező szesz azonban nem finomítóoszlopba megy tovább (mint a skót whiskynél), hanem kisüsti finomításon esik át. A bourbon whiskey tehát általában nem tornyos finomítású párlat. Az így keletkezett gabonapárlatot kiégetett, belül elszenesített tölgyfahordókba fejtik, melyektől színt és ízeket vesz át, miközben a fa pórusain keresztül bizonyos anyagok távoznak belőle. A bourbon minél tovább marad a hordóban, annál több színt és ízt vesz fel.

Érlelés után vízzel hígítják, és legalább 40% szesztartalommal palackozzák. Ismertebb bourbon whiskey márkák: Baker’s, Balcones, Barrell Craft Spirits, Basil Hayden’s, Buffalo Trace, Elijah Craig, Evan Williams Black Label, Four Roses, Gentleman Jack, Heaven Hill, Henry McKenna, Jack Daniel's, James E.Pepper, Jim Beam, Kentucky Jack, Knob Creek, Larceny Bourbon, Maker’s Mark, New Riff Kentucky Straight, Old Crown, Old Forester, Old Grant, J.W.Harper, Old Fritzgerald, Four Roses, Wild Turkey, Yellow Rose....


Hazánkban licenc alapján több bourbon is készül: A Zwack Unicum kínálatában szerepel a Bullet Kentucky Bourbon Whiskey. Ez az amerikai straight bourbon whiskeykre jellemző 51%-os kukorica tartalom mellett a Bulleit család több mint 180 éves receptjét követve, magas rozstartalommal készülő whiskey, melynek köszönhetően kellemesen fás, fűszeres karakterű. Sima, tiszta jellegét pedig a gyártás során használt híres Kentucky mészkő által szűrt kristálytiszta víz adja. Alkoholtartalma 45 %.

Az Eurodrinks által gyártott "Joe Roberts", valamint "John Reed" szeszes italok valójában bourbon whiskeyvel készülnek, de mivel alkoholtartalmuk mindössze 35%, továbbá a bourbon whiskey mellett finomszeszt, whiskey származékokat és árpa aromát is tartalmaznak, így nem nevezhetőek bourbon whyskeynek, csak bourbon whiskeyvel készült szeszes italoknak.Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk