Koktélkészítés
Az italkeverékek készítése igen régi időkre nyúlik vissza. Már az ókorban is népszerű volt a különféle italok keverése, ízesítése. Már akkor használtak ízesítő anyagoknak gyógyfüveket, állati eredetű anyagokat, azok kivonatait, főzeteit.

A modern báritalok, koktélok készítése és elterjedése főleg az Egyesült Államokban 1920 körül indult hódító útjára, de legnagyobb méreteit csak a II. Világháború végére érte el. Hazánkban a 80-as évek végéig egyfajta idegenkedés volt a koktélkészítéssel szemben, főként a 90-es évek elejétől vett fordulatot ez a technika. Ez annak volt köszönhető, hogy megnőtt az idegenforgalom, és honfitársaink ezrei ismerhették meg ezeket a különleges italféléket külföldön.

A báritalok angolszász származásának köszönhetően a mai napig világszerte az italokat és azok készítéséhez felhasznált eszközöket is angol név takarja, ezeket nem szokás lefordítani.

Báritalt készíteni nem bonyolult dolog, csak eszköz és alapanyag kell hozzá. Elkészítésük gyors, és ami lényeges ezek az italok kiválóan illeszkedhetnek bármilyen egyéni ízléshez, stílushoz. Az italok üdítő, élénkítő hatásúak, fokozzák az étvágyat, segítik az emésztést.

A báritalok külső megjelenésükben igen sokfélék és sokszínűek, tetszetősek, a szem számára kívánatosak, ízük harmonikusan összehangolt.

A báritalok fő alapanyagai

a) Borok, pezsgők, likőrök, párlatok, vermutok
b) gyümölcs- és zöldségfélék (befőttek, gyümölcslevek, sűrítmények, kivonatok, friss gyümölcs)
c) tej, tejszín, tea, csokoládé, kávé, kakaó
d) tojás
e) cukor, méz
f) savak, fűszerek, ízesítők
g) jég, víz, ásványvíz (szóda)A báritalok ízhatás szerinti csoportosítása

a) semleges (pl. dió, tej, víz) ízű
b) savanyú (gyümölcsök)
c) édes (cukor, méz)
d) keserű (pl. vermut alapú)
e) csersavas, fanyar (pl. vörösbor alapú)
f) erős, fűszeres (pl. gyömbér, bors, paprika ízesítésű)
g) hűsítő, élénkítő (pl. fodormenta)
h) aromatikus (pl. vanília ízű)
i) kámforos, gyantás (pl. eukaliptusz alapú)

Minden báritalban van egy olyan íz, ami a többiből kiemelkedik, ezt hívják vezető íznek. Emellett általában felismerhetjük a kiegészítő, ún. mellékízeket is. Egyes italok bármilyen arányban keverhetők, és a keverési aránytól függetlenül harmonikus, kellemes italt kapunk eredményül. Más italok esetében már a keverési arány igen kis változtatása is könnyen elronthatja az italt. Pl. keverjünk össze Triple Sec-et konyakkal, az bármilyen arányban kellemes lesz, de öntsünk csokoládélikőrbe csak egy pici mentalikőrt, vagy köménylikőrt, máris kellemetlen ízű, élvezhetetlen italt kapunk eredményül.

Az italok keverése bár egyszerűnek tűnik, nem is egyszerű feladat. Ha az italok nem harmonizálnak egymással, a hibát 'elsimíthatjuk', erre alkalmas pl. a tojás. Az igazi mixer tudja, hogy a rendelkezésre álló több száz alapanyagból mit, mivel, milyen sorrendben, milyen arányban keverhet össze. Kell hozzá helyes érzék, anyag- és áruismeret, ízlés, rengeteg kísérletezgetés és sok-sok türelem. Az igazi mixer ránéz a vendégre, és viselkedése, ruházata alapján már tudja is, milyen ital illik az adott személyhez. A mixelés nehéz feladat, és nem is sikerül mindig eltalálni a célszemély ízlését. A báritaloknak ma már nemzetközileg kialakult összetétele és megjelenési formája van, így pl. ha Martini koktélt kérünk, annak illik Szingapúrban, Londonban és Sao Paulo-ban is azonosnak lennie.


Hogy mixeljünk?

Báritalt keverhetünk shakerben, keverőpohárban vagy turmixgépben.

Shakerben (keverőhengerben) történő rázás esetén először tegyünk a shakerbe 2-3 db. tojás nagyságú jeget, eközben készítsük elő az összekeverendő alapanyagokat. Ezután öntsük ki a jég olvadása miatt keletkezett vizet a shakerből. Mérjük be az összetevőket a shakerbe, zárjuk le a shaker tetejét, a felső részt csavarjuk körbe tiszta kendővel vagy konyharuhával, és kezdjük meg a rövid, erőteljes összerázást. A shakert mindkét kezünkben fogjuk, és vízszintes helyzetben rázzuk kb. 15-20 másodpercig. Amikor rázunk, csak az alkarunk mozogjon, testünk legyen nyugalmi helyzetben. Az a mixer, aki teljes testében remeg rázás közben, az csak valami pancser lehet. Ha összeráztuk az italt, a szűrőn át öntjük a shaker tartalmát az előkészített poharakba.


A keverőpohárban az összetevőket hosszúnyelű speciális bárkanállal keverhetjük össze, majd a szűrés és kiöntés az előzőhöz hasonló módszerrel történik.Turmixolás esetén keverőtárcsás koktéledényt használjunk, a keresztkéses és propelleres megoldások nem érik el a kívánt eredményt.

Báritaltípusok

A koktél a báritalok tág körét foglalja magában, mégis gyakran hibásan nagy általánosságban koktélnak hívunk minden kevert báritalt, holott a gyakorlatban a báritaloknak csak egy igen kis körét értjük koktél alatt. A valódi csoportosítás a következő:

Rövid báritalok - Hagyományos koktélok, flipek, aperitifek
Hosszú báritalok - Fizzek, kobblerek, sourok, szlingek, fixek, tojásos italok, limonádék, kruszták
Egyéb báritalok - Puncsok, grogok, bólék, frappék, tejes italok, szorbetek.

Mindegyik típus részben alkoholos és alkoholmentes kivitelben is elkészíthető!


Külön köszönetet mondunk Varga Sándor, Oscar és Venesz-díjas olimpiai és világbajnok mesterszakácsnak a rovat összeállításában nyújtott segítségéért!

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Koktél nevű címke

Pohárkalauz - Átfogó útmutató a társasági italok világából – 4.rész

2020.05.06
A Pohárkalauz negyedik részében a likőrös poharakat tekintjük át, valamint néhány igazán érdekes formájú, vagy rendeltetésű különleges poharat mutatunk be. Emellett hasznos tanácsokat adunk a koktélpoharak használatával kapcsolatban, beszélünk a koktélpoharak jellemzőiről, a koktélpoharak stílusairól, és vásárlási tanácsokkal is ellátunk benneteket.

Elmarad a Bar Show 2020!

2020.05.02
A Milford Kereskedelmi Kft - a Bar Show 2020 szervezője - nehéz szívvel jelentette be, hogy az idei Bar Show elmarad, legközelebb 2021-ben kerül megrendezésre.

Mai Tai vagy Mai Thai? – Minden amit tudni szeretnél a világ egyik legnépszerűbb koktéljáról...

2020.04.29
Összeállításunkban megpróbáltunk utánajárni, honnan is származik az igazi Mai Tai, hogy készítették az elsőt, az eredetit, mennyiben változott az ital összetétele az azóta eltelt időszakban, és bemutatunk néhány Mai Tai (esetleg Mai Thai) variánst is a világ különböző részeiről.

Amerikában összeomlott a rendszer a soha nem látott mértékű alkoholrendelés miatt

2020.04.25
Olyan mennyiségű alkoholt rendeltek a neten az USA-ban a karantén miatt bezárt emberek, hogy totálisan összeomlott a rendszer.

Bacardí Legacy 2020 - regionális döntő

2020.02.13
udapest adott otthont a Bacardí Legacy koktélverseny kelet-európai döntőjének, melyen kiderült, kik jutnak tovább Magyarország, Litvánia, Lettország és Románia legjobb bártenderei közül a Miamiban rendezett világdöntőre.

Koktélmúzeum nyílik New Orleansban

2019.09.11
Hamarosan nyílik New Orleans első koktélmúzeuma, a Sazerac-ház. Louisiana ismert és népszerű rövidital-gyártója saját főhadiszállásán alakította ki az impozáns kiállítóteret, amely több szempontból is rendhagyó.

Robotkarok keverik a koktélt egy prágai bárban

2019.07.22
Futurisztikus hangulat fogadja a szomjas látogatókat egy prágai bárban. Emberek helyett két robotkar keveri a koktélokat a bárpult mögött. A vendégek érintőképernyős terminálokon választhatnak 16 ital közül.

Mixerverseny Havannában

2018.08.27
Egy hatalmas Cuba Librével nyílt meg az amerikai kontinensek 22. koktélversenye Havannában. A világ egyik legnépszerűbb koktélját egy nemzetközi csapat keverte a kubai főváros elegáns szállodáinak egyikében.

Sziget 2017 – Szemnek és szájnak ingere

2017.08.16
Hihetetlen, de már negyed évszázada szór egyedi fűszert a Sziget Fesztivál a főváros nyári életébe, évről-évre már közel félmillió bulizónak adva egy minden érzékszervre kiterjedő élményt egy intenzív héten át. Hogy, mi hogyan fogadtuk be a jubileumot? Íme!

Unicum Szilva - Koktélok gyógynövénylikőrből

2013.03.14
Az egy éve piacra került italkülönlegességből, az Unicum Szilvából kevert koktélokkal népszerűsítette a Magyarországon még gyerekcipőben járó koktélkultúrát Nagy Zoltán, a Boutiq’Bar tulajdonosa a hétvégi, budapesti VinCE 2013 közép-európai borseregszemlén.

Italok-koktélok - Új multimédia kiadvány mutatkozott be az idei Compfair-en

2000.10.18
Az ősz - azon belül a Compfair - szokás szerint igen bőséges CD-terméssel ajándékozta meg a multimédiás programok kedvelőit. Az alábbiakban egy érdekes új korongot mutatunk be, amely - köszönhetően a legújabb fejlesztőszoftvereknek és természetesen a fejlesztést végzőknek - minden eddiginél fejlettebb funkciókat kínál.
Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk