Brandy, Konyak
A brandygyártás alapanyaga a borpárlat. A brandyk a borpárlaton kívül tartalmaznak még kisebb mértékben finomszeszt vagy gabonaszeszt is. Ízesítésre felhasználhatnak növényi anyagokat, teakivonatot, vizet, cukrot, tölgyfaforgácsot, seprőpálinkát, bort és zölddiót is.
A brandyk minden esetben a forgalmazás előtt több évig érlelődnek (1-5 év). Színük az aranysárgástól a sötétbarnáig terjedhet.
A hazai brandyválaszték ismert képviselői a Lánchíd, a Budafok, a Cabinet és a Club. Ezek eltérő minőségű borpárlatokból és más-más ízesítőanyagokkal készülnek. A szesztartalmuk általában 40 % körüli.


A külföldi brandyk közül az egyik legismertebbek a német Asbach Uralt, ezt a Rajna melletti Rüdesheim-ben állítják elő, általában 18C fokon illik felszolgálni, konyakos pohárban.

A francia Napoleon, a szerb vagy horvát Vinjak, a görög Metaxa, az ahzerbajdzsáni Ararat, az olasz Stock, az albán Skenderbeu és a bolgár Pliska is fel-fel tűnik a hazai kínálatban.

Konyak (Cognac)


A konyak is brandy, a brandy viszont nem biztos, hogy konyak. Sokan keverik ezt a két fogalmat, pedig a Cognac csak és kizárólag egy területre korlátozódik, a Franciaországban található Charente folyó mentén, a Cognac város környékén készített borból származó borpárlat a Cognac alapanyaga.

A Cognac a XV. Században vált ismertté, egy helybeli gyógyszerész indította el világhódító útjára. Az eredeti Cognac-ot mindig fiatal, alig erjedt fehér borból párolják le. Az alapbor kevés csersavat tartalmaz, közepes savtartalmú és közepes alkoholtartalmú (7-10 %). A bort ezután seprőjével együtt főzik egy kisüstön keresztül, kétszeri lepárlással. Az első lepárlás eredményét nyers párlatnak hívják. A második lepárlás pedig a finomítás. A lefolyó párlat három részből áll. Elő, közép és utópárlatból. Ebből kiválasztják a középső párlatot (coeur), és ezt töltik tölgyfahordókba, ahol 2-50 évig érlelik. Az érlelés során kapja meg aranysárga színét és tölgyfaaromáját. Az érlelés végén állítják be szesztartalmát víz hozzáadásával 40 %-ra. Az ízt cukorral, a színt pedig karamell adagolásával szabályozzák be.

A konyakok hivatalos azonosító jegyei


* - 2-5 éves konyak
** - 3-8 éves konyak
*** - 5-10 éves konyak
V.O. - 5-10 éves konyak (Very Old)
V.O.P. - Legalább 15 éves konyak (Very Old Product)
V.S.O.P. - Legalább 20 éves konyak (Very Superior Old Product)
V.V.S.O.P. - Legalább 25 éves konyak (Very-very Superior Old Product)
X.O. - Legalább 30 éves konyak (Extra Old)
EXTRA - Legalább 50 éves konyak

Ismert hazai brandymárkák: Beregi (Várda-Drink), Cabinet (több italgyártó is gyártja), Club (Várda-Drink), Háromcsillagos (Győri), Klastrom (Győri), La Broche Napoleon (Zwack), Lánchíd (Zwack), Nádor (Eurodrinks), Residence (Eurodrinks), XIX.Louis (Zwack)
Ismert külföldi brandy márkák: Metaxa (görög), Stock (olasz), Krajinski (jugoszláv),
Ismert eredeti francia cognac márkák: Camus, Chevalier Courvoisier, Croizet, Frapin, Hardy, Hennessy, Matell, Napoleon, Otard, Prunier, Remy Martin, Salignac.

A konyakok, brandyk legfőbb felszolgálási szabálya


Szobahőmérsékleten, konyakos pohárban az étkezés végén szolgáljuk fel.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Brandy nevű címke

Pohárkalauz - Átfogó útmutató a társasági italok világából – 3.rész

2020.05.06
A pohárkalauz harmadik részében a szeszes poharak széles választékát fogjuk áttekinteni. Külön csoportban tárgyaljuk a whiskys, a konyakos és az általános szeszes poharakat.

A Miskolci Likőrgyár adománya

2020.04.07
A Miskolci Likőrgyár Zrt. az által készített Lillafüredi szénsavmentes és szénsavas ásványvízzel kedveskedett a járvány idején Szerencs Város Önkormányzatának.

A "Győri Szeszgyár" Győr legrégebbi gyára – korabeli fotók

2020.04.06
A legendás győri gyárak sorozat első eseményeként Honvári János gazdaságtörténész két könyve alapján tartott színes, érdekfeszítő előadást a szeszgyártás történetéről.

A Miskolci Likőrgyár is jelen lesz az idei Kocsonyafesztiválon

2020.02.06
Látványos felvonulással kezdődnek az idén „szülővárosába” visszatérő Kocsonyafesztivál programjai február 14-én, pénteken, 14:00 órakor.

Szomorúak lehetnek az Unicumnál a számok láttán

2020.02.04
A Zwack Unicum Nyrt. 2019-2020-as üzleti évének első háromnegyedévében 1,964 milliárd forint adózott nyereséget ért el, amely 41,2 százalékkal elmarad a 3,340 milliárd forintos bázistól.

A Miskolci Likőrgyár termékeit nyerte a megosztó

2019.11.27
A Miskolci Likőrgyár húszezer forintos ajándékutalványát vette át a szerencsés nyertes november 26-án a cég mintaboltjában.

Presser Gábor dala ihlette az Unicum filmjét

2019.10.31
A „Neked írom a dalt”, Presser Gábor egyik legnépszerűbb, számos generáció által ismert és szeretett alkotása ihlette az Unicum legújabb filmjét, amely az együtt töltött idő fontosságát és a közösen átélt élményeket állítja középpontba.

Osztalékot fizet a Zwack

2019.07.02
A Zwack szerdán tartott éves közgyűlése az igazgatóság javaslata alapján jóváhagyta a részvényenkénti 1300 forint, vagyis összesen 2,6455 milliárd forint osztalék kifizetését.

Elismerésben részesült a Miskolci Likőrgyár pálinkája

2019.06.25
Oklevelet és arany minősítést kapott a Vitéz Pálinkamanufaktúra Hat királyné szilva 2018 pálinkája.

Három Zwack-generáció inspirálta az Unicum új designját

2019.05.02
Tiszteletben tartva az ikonikus palackformát és méltó emléket állítva az család felmenőinek, az Unicum és Unicum Szilva csomagolása a múltból építkezve újult meg.

Miskolci Likőrgyár - Különleges ízek – magas szintű fejlesztések

2019.04.23
Értéknövelő és fenntartható fejlesztések a lillafüredi ásványvízforrásban, valamint a szeszesitalokban rejlő potenciálok kiaknázására – a Szent István Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Likőrgyár Zrt-vel a Budai Campuson.

Fenntartható fejlesztések a Miskolci Likőrgyárban

2019.03.28
A Szent István Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást írt alá március 20-án, a Miskolci Likőrgyár Zrt.-vel a Budai Campuson.

Nőtt a Zwack árbevétele és nyeresége

2019.02.11
A Zwack Unicum Nyrt. 2018-2019-es üzleti évének első háromnegyedévében 23,88 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 19,1 százalékkal többet, mint az előző üzleti év azonos időszakában.

A Miskolci Likőrgyár a Szerencsi Csokifesztiválon

2019.01.03
A Miskolci Likőrgyár mindenkit szeretettel vár a Szerencsi Csokifesztiválon!

Akció a Miskolci Likőrgyár megújult mintaboltjában

2019.01.03
2019. január 03-tól akciót hirdetünk miskolci mintaboltunkban! Szeretettel várjuk kedves vásárlóinkat!

Elismert párosokkal kampányol az Unicum

2018.11.16
Szeretteink támogatása és megbecsülése erőt ad a mindennapok nehézségeihez. Ennek az odaadásnak a méltóképpen való meghálálásában szeretne segíteni idén karácsonykor az Unicum.

Interjú Barabás Attilával, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójával

2018.10.28
Milyen tradíciókat hozott át a jelenbe a már több mint 130 éve működő Győri Likőrgyár? Hogyan befolyásolják a nemzetközi trendek a magyar szeszes ital piacot? Milyen nehézségekkel kell megküzdeni a piac szereplőinek? Barabás Attilával, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

A Zwack Unicum a Szigeten

2018.08.13
A Zwack Unicum Bár idén dedikált üzeneteket rejtő Palackpostával, Meet&Greet eseményekkel, triciklis értékesítési pontokkal, mini pingpong meccsekkel és rengeteg ajándékkal várja a Szigeten fesztiválozókat.
Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk