Pezsgők
A pezsgő alapanyaga a borhoz hasonlóan a szőlő. A szőlő történelmét és fajtáit a Borfélék menüpontban áttekinthetjük.

A pezsgők másodlagos erjesztéssel készülnek palackokban vagy tankokban. A bor zárt edényben erjed így megtartja szénsavtartalmát. A pezsgő készítése csak megfelelő minőségű szőlőborból oldható meg.

A pezsgő készítésének fortélyát a házi pezsgőkészítés technikáján keresztül mutatjuk be:

1 liter jó minőségű száraz asztali borhoz adjunk 14-16 g kandiscukrot. ’Champagne’ speciális fajélesztővel erjesszük meg meleg helyen, és ha az erjedés már jól láthatóan megindult, adjuk hozzá további 10-15 liter ugyanolyan minőségű száraz borhoz. Az így beoltott bort töltsük vastag pezsgős palackokba, de hagyjunk úgy 15 ml-nyi üres helyet is a palack felső részén. A pezsgőspalackot zárjuk le parafadugóval, és kössük le drótkosárral is, mint a pezsgők esetén azt már ismerjük. A palackokat fordítsuk vízszintes helyzetbe, és tartsuk 2 hétig max. 15 C fokos helyiségben. Ezután hűvösebb helyen (max. 6-12 C fokon) tároljuk 6-24 hónapig. Ezt követően úgy helyezzük el állványon az üvegeket, hogy a dugó felé enyhén lejtsenek a palackok. 2-3 hét alatt szépen össze fognak gyűlni az üledékek a dugónál. Ezalatt a 2-3 hét alatt folyamatosan állítsunk a palack szögén úgy, hogy az üveg egyre inkább függőleges helyzetet vegyen fel. A végén el kell távolítanunk az üledéket, amit úgy tehetünk meg, hogy az üveget 2-3 C fokra hűtjük, a drótkötést meglazítjuk, és engedjük, hogy a dugó kirepüljön. A durranás pillanatában az üveget hirtelen szájával felfelé fordítjuk, és a szájából a még ott maradt üledéket ujjunkat kitöröljük. Ideiglenesen lezárjuk a palackokat, majd oltólikőrt készítünk 1 kg. Kandiscukor, 0,8 liter bor és 0,2 liter borpárlat elegyéből. Ezzel az oltólikőrrel felöntjük az üvegeket úgy, hogy ismét csak 15 ml-nyi légtér maradjon az üvegekben. Ezután ismét lezárjuk az üvegeket, rákötjük a dróthálót, és hideg pincében további fél évig érleljük.
A pezsgő ünnepi alkalmak elengedhetetlen tartozéka, az italfélék koronájának tartják.

Ismert pezsgőtípusok


A hazai kínálatban ma már nem csak az ismert magyar pincészetek, hanem sok külföldi márka is fellelhető.

A hazai pezsgőválaszték jelentős része a Budafoki (Törley pezsgők), a Balatonboglári (BB pezsgők), a Hungasekt-Izsák (Pompadour Walton), a Hungária Pezsgőpincészet (Hungária pezsgők) valamint a Szikrai Borászati Rt. pincészeteiből kerül ki. Számos gyerekpezsgő is kapható alkoholmentes változatban, ezek nagy részét a Hungarovin állítja elő (pl. Buli).

A legismertebb külföldi márkák, amik hazánkban is beszerezhetők, a francia MUMM, Veuve Clicquot Ponsardin, Dom Pérignon, 'Moët & Chandon, az olasz Asti Cinzano, Asti Martini, valamint a német Henkell Trocken és orosz Sovetskoje Igristoe, Moskovskoje Igristoe, Sladkoe típusok, ez utóbbiakat már hazánkban is palackozzák, a Vinexport és Hungasekt üzemekben.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Pezsgő nevű címke

A világ két legszuperebb dolgát kombinálták Olaszországban

2020.05.28
Hivatalosan bejegyzett új termék született. Mi már most tudjuk, hogy évekig nem fogsz tudni lejönni róla. Nyáron biztosan.

Pohárkalauz - Átfogó útmutató a társasági italok világából – 1.rész

2020.05.04
Az alkoholtartalmú italok kiszolgálását, szervírozását szolgáló poharak típusainak a száma ugyanolyan változatos, mint ahány féle italt tölthetünk azokba.

Új piacra lép a Varga Pincészet

2019.12.11
A Magyarországon évente 14 millió palack bort értékesítő badacsonyörsi Varga Pincészet mostantól nem csak borokat, hanem prémium pezsgőket is készít.

A fiatalságra épít a hazai alkoholpiac

2016.05.24
Menő a sör, sokat iszik a pesti értelmiség, de igazán a fiatalokban bízik a piac.
Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk