Pohárkalauz - Átfogó útmutató a társasági italok világából – 1.rész

2020.05.04
Szerző: Rucz Lajos

Az alkoholtartalmú italok kiszolgálását, szervírozását szolgáló poharak típusainak a száma ugyanolyan változatos, mint ahány féle italt tölthetünk azokba. A sörtől és a bortól kezdve a bonyolultabb kevert italokig, például a Hurrikánig vagy egy Margaritáig, biztos lehetsz benne, hogy minden koktélhoz tökéletes pohár létezik!

Elképzelhető, hogy megdöbbentél, amikor első alkalommal pillantottad meg, hány fajta különleges pohár helyezkedik el egy professzionális bárban a bárpult mögött. Ha szeretnéd ezt a szakmát otthon egy kicsit profibb módon művelni, vagy ha épp nem is tudod, hogy az általad kevert koktélt milyen pohárban illik a barátaid számára felszolgálni, akkor ez az útmutató nagy segítség lesz a számodra.

I. Borospoharak


A borospoharak ugyanolyan összetettséggel és pontossággal készülnek, mint maga a bor. Mivel a hőmérséklet különösen fontos változó a bor felszolgálásakor, a borospoharakat szárítják, hogy megakadályozzák, hogy az ember keze melegítse a folyadékot a pohárban. Maga a borospohár alakja adja tovább a bort a szájhoz úgy, hogy az a legjobban hangsúlyozza a bor rétegelt és összetett ízeit, miközben a borospohár peremének szélességét a különféle borstílusok illatainak szem előtt tartásával alakítják ki.

A fehérboros és vörösboros poharak mérete és alakja általában különböző. A fehérborokat az üdeség, gyümölcsösség kifejezésére alkalmas közepes méretű, karcsú pohárban szervírozzuk. Általában körülbelül 20 cm magasak és a különféle típusok közötti különbség csak a kelyhek öblösségében rejlik.
1-2. Vörösboros poharak (Bordói - Cabernet - Burgundi – Pinot Noir)


A vörösborokat magasabb és nagyobb kelyhű pohárból célszerű fogyasztani, így több levegővel érintkezhetnek, ami segíti az aromák és az ízjegyek kibontakozását. Két alapvető típust különböztetünk meg, a Bordóit (bordeaux és a Burgundit. A két pohár hasonló kehelyszélességű, míg magasságuk változó; a bordói magasabb, a burgundi pedig zömökebb.

A burgundi pohár (2) ideális a közepes testű, alapvetően gyümölcsös vörösboroknak, különösen a pinot noirnak. A bordói poharat használjuk (1), ha a bor testesebb, koncentráltabb, magasabb tanninszinttel rendelkezik, mint például a bordói fajták, a cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, vagy a rioja borok, de ilyen típusú pohárból érdemes fogyasztani a shiraz-t és a sangiovese-t is.

3-4. Fehérboros poharak (Sauvignon Blanc / Chardonnay)


Alapvetően két típust különböztetünk meg; a sauvignon blanc-os (rizlingesnek is hívjuk) (3) karcsúbb megjelenésével az aromatikus fehér borok gyümölcsösségét, virágos jegyeit emeli ki. Ilyen típusú pohár ajánlott a rizlingek, chenin blanc, fumé blanc, sémillon fogyasztásához.

A chardonnay-s pohár (4) magassága azonos az előzővel, de a kelyhe szélesebb, hogy kibontakozhasson a Chardonnay bársonyos textúrája és kiemelje a gyümölcsösségét, hosszúságát. De ez a típus ideális nagyobb testű, fahordós fehérborokhoz és a rozéborokhoz is.

5. Portóis és Sherrys poharak (Porto / Sherry)


A desszertborok, mint például a portói vagy a sherry - édesebbek és illatosabbak, mint a vörös és fehér borok. Mint ilyenek, jól megérdemlik saját poharukat is. Ezek a poharak a bort könnyen a nyelvünk hátsó részére irányítják, ráadásul a pohár kisebb mérete arra ösztönzi a házigazdát is, hogy sűrűbben töltsön de kisebb adagokat. Mivel a sherry alkoholtartalma nagyobb, mint a vörös és fehér boroknál, az könnyen felügyelhető legyen, nehogy hamar a vendégünk fejébe szálljon.

Ezeket a poharakat a szigorúan hosszú szár, a szűkebb, kisebb kehely, 211 centis magasság, és az 1,9 decis űrtartalom jellemzi. Az ISO-standard sherrys pohár csak 120 milliliteres. A formája 1980 óta változatlan, a leírás szerint a tradicionális jerezi pohár az újabb teszteken is bebizonyította, hogy a legjobb választás a sherrykóstoláshoz. A szakkönyvek nem tesznek különbséget a sherrys és portóis poharak között.

II.Pezsgős poharak


A pezsgőspoharak szűkebb, magasabb kelyhükkel és befelé kúpos peremükkel különböznek a vörös- és a fehérboros poharaktól. Ez a kialakítás segít visszaszorítani a pezsgő csípős szénsavját, megakadályozva, hogy az ital ellazuljon és elveszítse a varázsát. Mint a borospoharak, a pezsgőpoharak is hosszú szárúak, hogy megakadályozzák a kéz magasabb hőmérsékletének negatív hatását az ital fogyasztási élményére.

Néhány pezsgőpoháron még a kehely alján is észrevehetetlen bevágást helyeznek el, hogy elősegítsék a buborékok folyamatos és lassú emelkedését, ami jellemző egy pezsgő fogyasztása esetén.1. Champagne flute (Pezsgős flőte)


A flőte már hosszú idők óta a legnépszerűbb, ikÓnikus és időtlen pezsgős pohár típus. Keskeny, hosszú szárú, egyenes pohár. Könnyen tartható a kézben és nehezen folyik ki belőle az ital. Hegyes és ívelt talppal is rendelkezhet. Megjelenésében elegáns és klasszikus érzést ad. Pereme keskeny, leginkább ez tartja meg a legtöbb buborékot, így leginkább a brut, extra-brut, brut-nature pezsgőkhöz ajánlott felhasználni. A pohár keskeny metszete csökkenti az oxigén / pezsgő arányt, így javítva a pezsgő izét és aromáját.

2. Champagne Tulip (Pezsgős tulipán)


Ennél a pohár típusnál a szélesebb, de gondosan kialakított száj és perem könnyű hozzáférést biztosít az alkohol illatához, ugyanakkor nem olyan széles, hogy az illatát nagyon gyorsan elveszítse. A szélesebb kehelyben jobban kiérezhetőek az édes, gyümölcsös ízek. Azoknak, akik kissé túl keskenynek találják a flőtét, a tulipán ívelt poharat tudjuk ajánlani.

3. Champagne Saucer - Coupe Glass (Pezsgős kehely)


Ez a pohár típus is igen népszerű és elterjedt. A flőtéhez képest némileg alacsonyabb, a kehely része viszont picit szélesebb. Elegáns partikon vagy filmekben már biztosan találkozhattunk azzal a megoldással, amikor piramis szerűen egymásra pakolják a poharakat. Ebben a pohárban a buborékok hamarabb elillannak, és így jobban kiérezhető a pezsgő gyümölcsös, édes íze, így főként édes pezsgőkhöz ajánlatos felhasználni. Megjelenése miatt esküvőkre, elegáns rendezvényekre ideális. Édes pezsgőkhöz ajánljuk, mint pl. Asti Spumante.

4. Nick & Nora pezsgős pohár


Ez egy különleges alternatívája a kehely pohárnak. A Nick és a Nora pohár mára az egyik legdivatosabb pezsgőspohár lett. Harang alakú és egy kisebb borospohárra is emlékeztet. Űrtartalma 90 ml és 180 ml közötti.

III. Sörös poharak


Nagyon is számít, hogy miből isszuk a sört. Elsőként jegyezzük meg azt, hogy nem mindegy, hogy néz ki. A jó sör ugyanis minden esetben az első benyomással kezdődik. Egy jól megválasztott sörös pohár mindig sokkal jobban kiemeli az adott sör jellemző tulajdonságait. Hosszú idő alatt alakultak ki az adott sörtípusokhoz igazított sörös pohár formák, hogy sokkal jobban kiemelhessék a sör színét, hogy jobban összegyűjthessék az aromákat, illetve, ahol szükséges, ott arra is hangsúlyt fektessenek, hogy ne melegedjen fel a kezünkben gyorsan az ital. Mint minden termék esetében, a sörös poharak között is vannak nagyon jó minőségű poharak, amelyekre minden gyűjtő vadászik. Ha igényesek akarunk lenni, akkor mindig válasszunk jó sört, és hozzá megfelelő, szintén jó minőségű sörös pohár típust.1. Pint / Nonic (Pintes pohár)


A brit pubokban használt általános sörpohártípus a Pint vagy a Nonic. A Nonic egy speciális formával rendelkező változat, csonka kúp alakú, amelynek szárán körben egy dudor van, közvetlenül a perem alatt. A sör felszolgálásához a pintes pohár a leggyakrabban használt pohár ma a világban. Még ha nem is csapolt sört iszunk, hanem üveges vagy dobozos sört vásároltunk, és azt töltjük ki ebbe a pohárba, akkor könnyebben megkóstolhatjuk a sör valódi jellegét, anélkül, hogy az utóízzel találkoznánk, ami sajnos elég gyakori, ha közvetlenül a dobozból vagy az üvegből fogyasztjuk el az italt. A pintes poharak széles karimájúak, és általában vastag, erős üvegből készülnek. A pintes pohár tehát egy masszív pohár típus, igaz, ez nem mindig a legelőnyösebb választás, mivel hamar kiszökhet belőle az íz és az illat. A legtöbb angol ale és lager sörtípus is jól mutat benne, viszont magas alkoholtartalmú, lassan kibontakozó söröket ne igyunk belőle, mivel ezek esetében a legfontosabb az illat. Űrtartalom: 1 pint = 473.176473 ml.

2. Stein glass (Söröskorsó, krigli)


A korsókat évszázadokkal ezelőtt hagyományosan kőből készítették, de manapság üveges formában kaphatóak a mindennapi használatra. A színtiszta üveg fogantyújával, néha csuklós fedelével és jóval nagyobb méretével különbözik a pintes poharaktól. A korsó mindig könnyen megfogható sörös pohár, nem melegszik át hamar, jól mutatja a sör színét is és koccintás közben is nehéz összetörni. Bármilyen lagert, cseh és német stílusú söröket fogyaszthatunk belőle. Viszont, ahogy a pintes pohárra is igaz, ebből a sörös pohár fajtából se igyunk magas alkoholtartalmú söröket. A sör hagyománya előtti tisztelgésként a korsókat gyakran fél, 1 literes vagy 1,5 literes kivitelben is gyártják.

3. Pitcher (Sörös kancsó)


A kancsó nagy segítség lehet akkor, ha egyszerre egy több fős társaság számára több pohárnyi sört, puncsot vagy sangriát akarunk az asztalra tenni. Különösen népszerű a lager típusú, vagyis a könnyű sörök felszolgálására. A kancsókat általában fogantyúval szerelik fel az öntés elősegítéséhez. A kancsók kiválóan alkalmasak sporteseményeken vagy más nagy összejöveteleken, ahol emberek (barátok) szívesen gyülekeznek egy asztal körül és ugyanazt a sört fogyasztják.

4. Weizen (Búzasörös pohár)


Kifejezetten búzasörök számára tervezték ezt a sörös pohár fajtát. Felül kiszélesedő, majd enyhén visszaszűkülő száj zárja be a masszív sörhabot, ezáltal bent tartva az aromákat és ízeket, melyek oly jellemzőek a búzasörökre. Szervírozáskor citromkarikával illik díszíteni. Űrtartalma általában 400-690 ml.

5. Belgique (Belga sörös kehely)


A belga kelyhek szája széles, hogy a kóstoló az ízeket és illatokat egyben érezze. Érdemes erős belga vagy má, magas alkoholtartalmú söröket kortyolgatni ebből a sörös pohár fajtából.

6. Lambic / Sling (lambic talpas pohár)


A lambic pohár tulajdonképpen megegyezik a Slinges koktél pohárral, klasszikus Long Drinkes pohár, magas és keskeny, rövid szárú, széles alapú talppal. Belgiumban ilyen pohárban szervírozzák a Lambic sört. Űrtartalma: 340-380 ml.

7. Tulip (Tulipános pohár)


A Tulipános pohár nagyon hasonlít a Poco Grande vagy a Hurrikán koktélos pohárhoz, de magasabb és a kelyhe is szélesebb. Az alakjáról kapta a nevét. Alapvető funkciója, hogy bent tartsa az illatokat, lehet forgatni benne a sört, megtartja a habot, és ami a legfontosabb: jól mutat a kézben. A talpas, alul öblösödő, majd egy szűkülő rész után a karimánál újra kiszélesedő pohár alapvetően az intenzív aromájú sörökhöz illik. A karcsúbb rész az illatokat tereli össze, a felső szűkűlő rész pedig a hab megtámasztását szolgálja, illetve ivásközben szétteríti a kortyot a nyelven így segítve az ízérzékelést. Ez a pohár főként az IPA-khoz, erős belga és skót ale-ekhez, illetve a lambic sörökhöz is ajánlott. Ezt a sörös pohár típust nem a vedelésre találták fel. Gyakorlatilag bármit ihatunk belőle, mivel kóstoláshoz ideális sörös pohár. Űrtartalma: 300-550 ml.

8. Pilsner (Pilzeni talpas pohár)


A Pilzeni talpas pohár, nevéből adódóan a pilsner típusú lager sörökhöz ajánlott. Alakja a buborékok áramlását, valamint a vaskos, tartós hab kialakulását és tartósságát segíti, emellett keskeny átmérője a szép, aranysárga színt emeli ki. Felhasználása elsősorban a könnyebb sörök, elsősorban a lagerek esetében ajánlott. Űrtartalom: 350-700 ml

9. Brandys pohár


Öblös hasrésszel és szűkülő felső résszel rendelkezik. A tulipános pohárhoz hasonlóan az illatok érzékelésében nyújt nagy segítséget. Legfőképp az erősebb, tehát alacsonyabb habbal rendelkező sörök számára ajánlott. A pohár szája elősegíti, hogy minél nagyobb felületen tudjon levegőzni a sör, mely a testesebb sörök aromáinak kiteljesedését szolgálja. Legfőképpen a jégbak sörökhöz (Eisbock), apátsági sörökhöz (Abbey) vagy az angol árpaborhoz (Barley wine) ajánlott.

10. IPA-s pohár


Az IPA-s pohár szája mindig befelé szűkül, hogy a klasszikus IPA intenzív illatait összegyűjtse, és magát a sört a nyelv közepére helyezze, ahol az édes ízeket érezzük. A pohár tágas has akkor gyűjti össze az illatokat, amikor épp döntjük a poharat, és egyben a korty mellé irányítja ezeket egyenesen a kóstoló orrába.


A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk