Borok
A bor történelme


A szőlőművelés az emberi civilizációval egyidős. A bor a legelterjedtebb italaink egyike. A szőlő már a negyedkor kezdetén jelen volt a földön, az ember megjelenésével párhuzamosan. Megkövesedett szőlőtőkéket találtak pl. a mai Grönland és Alaszka vidékein is, ahol ma már a szőlő nem terem meg. A szőlő erjesztéséről és a bor őseinek készítéséről számos történelmi dokumentumban olvashatunk, melyekből az derül ki, hogy a szőlő őse Ázsia Kaukázuson túli részeiből származik, innen kereskedők vitték a tőkéket Szíriába és Palesztinába, innen került Egyiptomba és Görögországba. Görögök juttatták el Franciaországba és Szicíliába, majd a rómaiak eljuttatták a Római birodalom más tartományaiba is.
A szőlőművelést mindenhol először folyók mentén kezdték el, Európában főleg a Duna és a Rajna völgyeiben. A mai Csehország területén Marcus Aurelius császár uralkodása alatt i.sz.270-280 között virágzott igazán a szőlőművelés. Az első magyar írásos emlékek a bortermelésről i.sz. 997-1038 közötti években lelhetők fel.

A szőlő


A bor előállításának alapanyaga. Két fő alkotóelemből áll, a szőlőszemekből és a kocsányból. A kocsányrész a fürt tömegének 4-5 %-a. A szőlőszemek alkotják tehát a fürt 95-96 %-át. A szőlőszemek nagy mennyiségű élesztőt, penészt és baktériumot tartalmaznak. A préselés során ezek a mustba jutnak és segítik a szőlőlé erjedését. A szőlőszem héjában találhatóak a különféle aroma és színezőanyagok. Ezek fajtánként eltérő jellegűek. A kékszőlők héjában festékanyag található. Egyes szőlőfajták esetében illatos anyagok is találhatók a héjban (pl. Othello, Rizling).
A szőlőszem legnagyobb részét a gyümölcshús alkotja (85 %), ebből nyerik a mustot préseléssel. A ropogós húsú szőlő kevesebb levet ad, mint a leveses gyümölcsű. A szőlőszemek magokat is tartalmaznak, ezek olajat és csersavat tartalmaznak. A feldolgozás módjával szabályozzák, hogy mennyi csersav és olaj kerüljön a mustba.

A szőlő érése sok tényezőtől függ: éghajlati viszonyok, terület fekvése, művelés módja, trágyázás, talaj összetétele. Gyakran a szemeket az érési idő végéig a tőkén hagyják, mert így nagyobb a szemek cukortartalma. Minél tovább érik a szőlő, annál nagyobb a cukorfoka, és így zamatosabb, ízletesebb lesz.

A szőlő energiaértéke magas, hasznos az emberi szervezet számára. A frissítő, üdítő gyümölcsök közé soroljuk.

A szőlő feldolgozása


A szőlőt nagyüzemi feldolgozás esetén gépi szüreteléssel, értékesebb fajták esetén minden esetben kézi szüreteléssel gyűjtik össze, és összezúzzák. Az így kinyert szőlőlét egy szűrőedénybe gyűjtik, ahol mintegy 50 %-a must formájában lecsurog. Az a tapasztalat, hogy az így magától lecsurgott mustból készített bor gyengébb ízű és kevesebb benne az ízharmónia is, mint a hagyományos ősi préseléssel nyert must borában. A szűrőedényből a cefrét a sajtolóba öntik, majd kisajtolják belőle a maradék mustot. A must víztartalma 70-80 %, ezen kívül tartalmaz cukrot, savakat, fehérjét, aroma, szín és hamuanyagokat. Ha a szőlőszem sokáig a tőkén marad, víztartalma csökkenthető, ekkor mondjuk azt hogy a szőlő töpped, vagyis aszúsodik. Erre azonban csak kedvező időjárás esetén van lehetőség.
A savak adják a must savanykás ízét. Az éretlen szőlő savtartalma magas. Minél érettebb, annál nagyob a cukortartalma. Ha túl sok vagy túl kevés a sav, az káros a bor minőségére, ezért a savtartalmat mindig mesterségesen szabályozzák.
A szőlőszem héjában csersav található. Főleg fehérborokban van szükség a csersavra. Ha sok a csersav, a bor fanyar. A vörösborokra nagyobb csersavtartalom esetén azt mondjuk, hogy teljesebbek. Ha nagyobb a csersavtartalom, a bor tisztább, derültebb lesz.
1 liter must általában 26-60 mg. C vitamint, 0,4-0,5 mg B6 vitamint tartalmaz.
A must az erjedés folytán válik borrá. A must cukortartalmát az élesztőgombák alkohollá és szén-dioxiddá bontják. A szén-dioxid az erjedés során a környezetbe kerül. Az előerjedés során a must zavarosodik, felszínén gázbuborékok jelennek meg. Ekkor még édes a must, de már érezhető a csípős ízhatás is. Ezután következik a főerjedés, a must már erősen habzik, felülete ’mozog’. Az édes íz eltűnik, szaga van és mindinkább a bor íze ismerhető fel. Ez a folyamat 4-8 napig tart. Ennek a lének a neve: murci. A cukortartalom lecsökken, az alkoholtartalom megnő. Az utolsó szakasz az utóerjedés. A bor tisztulni kezd, a szilárd részek leülepednek, a hordó alján ezt seprőnek nevezzük. A pincészetekben a bort többször is lefejtik a seprőről.

Borfajták és készítésük


A bor három fő technológia szerint készíthető, attól függően hogy fehér-, vörös- vagy rozébort szeretnénk előállítani.
Fehérbor készítésekor a szőlőt minőség és fajta szerint osztályozzák, és dolgozzák fel. A fehérborok fehér szőlőből készülnek, a vörösborok csak kék szőlőfajtából nyerhetők, miután a színezőanyag csak a kék színű fajták héjában találhatóak meg. Ez a színezék viszont csak alkoholban oldódik, így a hagyományos készítési módot ki kell egészíteni egy olyan technológiával, amelyben a kék színű fajták héjából a színt az erjesztés során ki kell vonni. Miután szinte mindegyik fajta kék szőlő eltér egymástól (más és más savtartalmú, ízű és színű) ezért ezeket egymástól elkülönítve kell feldolgozni.

A vörösborokat korábban kell lefejteni, mint a fehérborokat, ennek ideje függ a tisztulás mértékétől és a savtartalomtól is.
A gyengén rózsaszínű borokat (a rozékat vagy másnéven kastélyos borokat, sillereket) vörös színű szőlőfajtákból készítik, kisebb mértékben ezek héja is tartalmaz színezőanyagokat. Sillerborokat főleg Franciaországban, Jugoszláviában és Olaszországban állítanak elő nagy mennyiségben. Jellemzőik, hogy igen jó ízűek.

Házi borkészítés


Az ősi borkészítés egyik lehetséges receptje a következő:
Vegyünk 1 kg. kékszőlőt és jól mossuk meg. Lebogyózzuk, majd összezúzzuk egy edényben. Adjunk hozzá 0,75 kg cukrot, 2-3 liter vizet, 12-15 gr borkősavat és fél deka élesztőt. Ezt a cefrét tegyük uborkásüvegbe (széles szájú legyen) és celofánnal vagy folpackkal kössük le. A celofánt néhány helyen lyukasszuk ki, hogy a gázok eltávozhassanak. 10-15 napig szobahőmérsékleten erjesszük a cefrét. Ezután levesszűrőben szűrjük le, és edényben tartsuk a letisztulásig. Ha letisztult, fejtsük le, és töltsük borospalackba, de csak enyhén dugaszoljuk le. Tartsuk hűvös helyen. Újabb lefejtés után normálisan zárjuk le az üveg száját a dugóval, és tároljuk pincében.

A borok csoportosítása


Színük szerint: fehér, vörös és siller vagy kastélyos borok
Minőségük szerint: asztali, minőségi és csemegeborok
Koruk szerint: újbor, fiatal bor, érett bor, ó vagy öregbor, vén vagy avas bor
Cukortartalmuk alapján: száraz, édeskés (1-3 % cukor), édes (3 %-nál nagyobb cukortartalom)
Szénsavtartalmuk alapján: természetes borok, enyhén szénsavazott borok, habzóborok, pezsgők
Származási hely szerint: tájjellegű, fajborok, típusborok, vegyes borok
Tisztaságuk szerint: tükrös, tiszta, poros, fátyolos, homályos, zavaros

Likőrborok


A likőrborokat természetes borokból sűrített must és szesz hozzáadásával készítik. Közkedvelt ital főként Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban.
A borhoz mazsolaszőlőt, sűrített mustot, füge- és szentjánoskenyérreszeléket, esetleg narancs vagy citromhéjat adagolnak, és egy kis konyakot is adnak hozzá. Az egyik legismertebb likőrbor ami hazánkban is kapható a spanyol Sangria.

Vermutok


Ezek az italok csemegeborokból készülnek fűszerek és ízesítő anyagok, cukor és alkohol hozzáadásával. Kierjedt borból készülnek, és általában adnak hozzá különféle gyökerek és növények kivonatát is. Először a cukrot adják a borhoz, amelynek teljesen fel kell oldódnia. Ezek után kell hozzá adagolni az adalékanyagokat, fűszerkivonatokat, majd a legvégén az alkoholt.
Megkülönböztetünk fehér és vörös vermutokat, de vannak ún. keserű vermutok is, amelyek keserű adalékokat is tartalmaznak. Ez utóbbiak általában vörösborból készülnek.

Házi vermutkészítés


10 liter fehér borhoz szükségünk lesz a következő összetevőkre: 3 g üröm, 3 g alpesi üröm, 10 g majoranna, 8 g koriander, 1 g szerecsendió, 2 g szegfűszeg, 1 g Acorus, 3 g kakukkfű, 3 g borjúpázsitmag, 2 g zsálya és 1 g fahéj. Az összetevők a Herbária üzletekben megvásárolhatók. A borjúpázsitmagot, szerecsendiót, az Acorus-t és a fahéjat törjük össze, és fél liter borpárlatban kb. 1 hétig áztassuk. Ezután tegyük hozzá a többi adalékot, még fél liter borpárlatot és 1 liter asztali bort. Az egész keveréket melegítsük fel lassú tűzön 50 C fokra és tartsuk ezen a hőmérsékleten fél órán át. Ezután várjuk meg, míg kihűl, szűrjük le, s tegyük hozzá a megmaradt 9 liter borhoz. Ízlés szerint ízesíthetjük, és egy pici karamellt is adhatunk hozzá. Az ismert olasz vermutok (pl. Martini, Cinzano) általában tartalmaznak tárnicsgyökeret, citromfüvet, kaprot, borsmentát, kakukk-tormamagot is, de gyakran ízesítik narancs és citromhéjjal is ezeket az italokat.

Hazai borvidékek, borfajták


A külföldi katalógusokban elsősorban a Tokaji és az Egri név tűnik fel a leggyakrabban, ezen belül is a Tokaji Aszút és az Egri Bikavért lehet ahhoz a két borfajtához sorolni, aminek a legnagyobb a híre világszerte.

A Tokajhegyalja szőlőműveléseinek ismert bortípusa, az aszú kifejlődésére évszázadokat kellett várni. Az aszút évekig érleik. Ízében nemespenész, és a mazsolára is jellemző ízhatás érvényesül. A Tokaji aszú első sikereit 400 évvel ezelőtt aratta. Azóta is évjáratról-évjáratra megújul. A Tokaji Szamorodni a tokaji borvidék másik ismert fajtája, klasszikus száraz bor. Hosszú ideig érik pincékben, illata igen kellemes. Az aszúnál nagyobb alkoholtartalma testessé teszi. Íze száraz csokoládéra és kenyérre emlékeztet.
Ugyancsak a tokaji borvidékhez kapcsolódik a furmint vagy Hárslevelű fajták is. Ezek minőségi borok, alkoholtartalmuk 13 térfogatszázalék körül van. Határozott táj- és fajtajellegűek.

Az egri borvidék ismert típusai a Bikavér a Kadarka és a Leányka. Az Egri Bikavér világhírű fajta, készítéséhez 70 %-ban Kadarka, 20 %-ban Nagyburgundi és 10 %-ban Medoc Noir típusokat használnak fel. Vöröses színű, testes, lágy, kissé fanyar ízű, tökéletes bor. A Kadarka áttetsző színű, kellemes, testes bor, alkoholtartalma magasabb mint a Bikavéré. A Leányka édeskés, lágy fehérbor.

A villányi és szekszárdi borok fajtajellege hasonló, gránitvörös színűek, zamatosak, és testesek. Ezeket a típusokat három fő fajtából, az Oportóból, a Nagyburgundiból és a Kadarka szőlőből erjesztik.

A mecseki borok közül a fehér borok a zamatosabbak. Az egyik legismertebb mecseki bor a Cirfandli.

A Balaton környéki borvidék két régióra bontható. Az északi part mentén a Badacsonyi és a Balatonfüredi tájjelleg a meghatározó. A Badacsonyi borok közül a legismertebbek a Kéknyelű és a Szürkebarát. Mindkettő jellegzetes ízvilággal rendelkezik. A Rizling enyhén kesernyés, a mandulára emlékeztet. A legősibb szőlőfajta itt a Kéknyelű. Sárgás színű, száraz bor. A Szürkebarát is a leghíresebb boraink egyike, ez is aranysárgás színű, de a Kéknyelűnél testesebb. A Balatonfüredi borok közül a Rizling a legismertebb, több fajtája édes ízű.

A Somlói borfajták a Somlyó hegyen művelt szőlőből készülnek. 8-10 szőlőfajtából keverik ezeket a borokat. Általában aranysárga színűek, testesek, nagyon jó a zamatuk, és nagy a savtartalmuk.

A Soproni borfajták is igen ismertek, ezen belül is a legismertebb a Kékfrankos, ami gránitpiros színű, telt ízű lágy bor, picit fanyar és nagy a szesztartalma.

A Móri borvidék ismert bora az Ezerjó. Világossárga, nagy savtartalmú és finom zamatú. Édeskés ízű és magas az alkoholtartalma.

Hírek, amelyekben megtalálható a(z) Bor nevű címke

Áts Károly, tokaj-hegyaljai borász lett idén az év borásza

2020.06.27
Áts Károlyt, az Áts Családi Pincészet tulajdonosát választotta meg az év borászának az ország 50 legjobb borásza 2020. június 26-án pénteken.

Jövőbe mutató, ahogy a karantén alatt lebonyolították a Portugál Borhetet

2020.06.03
Az idénre tervezett eddigi rendezvények nagy részét elsöpörte a februárban Európában is terjedni kezdő koronavírus. De nem a digitális Portugál Borhetet!

A világ két legszuperebb dolgát kombinálták Olaszországban

2020.05.28
Hivatalosan bejegyzett új termék született. Mi már most tudjuk, hogy évekig nem fogsz tudni lejönni róla. Nyáron biztosan.

Itt a nagy Irsai Olivér borteszt: érdekes eredmény született

2020.05.25
Az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi szempontból egyaránt mindenben megfeleltek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén.

Brutális borfelesleg halmozódott fel Szlovákiában a koronavírus-járvány miatt

2020.05.19
Szlovákiában a borászok legkevesebb 80 százalékát sújtja a koronavírus okozta válság. Mivel leálltak a harmadik országokba irányuló exporttal, ezzel a piacon legkevesebb húszmillió hektoliter borfelesleg keletkezett.

A túlélésért küzdenek a magyar borászatok a koronavírus-válság miatt

2020.05.17
Egyelőre nem túl nagy az érdeklődés a borászok a koronavírus-járvány miatt leállított vendéglátási forgalom pótlására kitalált Palackposta2020 akció weboldalán biztosított házhoz rendelési akció kapcsán.

A válság miatt a borászok azt szeretnék, ha megszűnne a „zéró alkoholtolerancia” a magyar közlekedésben

2020.05.13
Akár 60-80 százalékkal is visszaeshetett a hazai borászati vállalkozásoknál a minőségi borok értékesítése amiatt, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzetben a vendéglátóhelyek és a szállodák is bezártak.

Egy fiatal borászlány - Koch Pálma - sikertörténete

2020.05.06
A februári Winelovers Grandon már bemutatta első borát Koch Pálma, a tavaly az Év bortermelőjének választott Koch Csaba lánya.

Pohárkalauz - Átfogó útmutató a társasági italok világából – 1.rész

2020.05.04
Az alkoholtartalmú italok kiszolgálását, szervírozását szolgáló poharak típusainak a száma ugyanolyan változatos, mint ahány féle italt tölthetünk azokba.

A világ legextrémebb italai - 1.rész: állatokkal készített italok

2020.04.26
Bor, sör, gin, whisky... ezeket mindenki nagyon jól ismeri, ám a világban igazán speciális alkoholos italok is léteznek. Az összeállításunkban szereplő italok nem olcsóak, viszont annál különlegesebbek, egyesek számára talán rémisztőek.

Kifosztották a LIDL borpultjait - és még nem is a koronavírus miatt

2020.04.18
A Lidl Magyarország 23,7 millió palack bort értékesített 2019-ben, ezzel pedig megőrizte, sőt tovább növelte piaci részesedését a hazai és külpiaci borértékesítésben egyaránt.

Erre senki sem számított: nagyot fordult a világ a magyar borászatokkal

2020.04.17
A koronavírus-járvány, amellett, hogy egyre nehezebb helyzetbe hozza a magyar szőlészeteket-borászatokat, a fogyasztói szokásokra is hatással van.

A Bock Borászat adománnyal segíti az idősotthonok lakóit

2020.04.16
Az Ökumenikus Segélyszervezettel együttműködve a borászat több mint ötezer darab Bock Kékszőlőmag Mikroőrleményt és Tablettát juttat el a koronavírus-járványban legjobban veszélyeztetett intézményeknek.

Kongatják a vészharangot: súlyos válságba került a hazai szőlő- és borágazat

2020.04.16
Soha nem tapasztaltak még akkora pénzügyi válságot a magyar szőlő-és borágazatban, mint amekkorát most okoz a koronavírus-járvány.

Itt a magyar borászatok válasza a koronavírus-járványra

2020.04.15
Elindult a „Palackposta 2020”, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös borpromóciós kampánya, amely az online termelői borrendelést népszerűsíti a fogyasztók felé.

Több száz millióból fejlesztett Magyarország egyik legnagyobb szőlőfeldolgozója

2020.04.05
Több mint hétszázmillió forintból csarnokkal és raktárral, energetikai fejlesztéssel és eszközbeszerzéssel bővítette kapacitását bócsai telephelyén a Weinhaus borászati Kft.

Nagyüzemi sörgyártás koronavírus idején

2020.04.04
Koronavírus, koronavírus, koronavírus. Pár hete másról sem szól az élet, mindenki erről beszél, mindenre hatással van, épp komplett gazdasági ágazatok csődölnek be.

Borászok, figyelem: most lehet megtervezni a következő négy évet

2020.03.31
2020. április 1 és május 11. között lehet benyújtani a 3/2020 (II.28) AM rendelet alapján a harmadik országokba irányuló borpromóciós programokat a 2020-2023 támogatási időszakra az agrárminiszternek.
Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk