A világ két legszuperebb dolgát kombinálták Olaszországban

2020.05.28
Hivatalosan bejegyzett új termék született. Mi már most tudjuk, hogy évekig nem fogsz tudni lejönni róla. Nyáron biztosan.

A Prosecco DOC szövetség a minap a honlapján jelentette be a hírt, hogy a Prosecco DOC előállításának szabályozását módosító tervezetet, benne a most megszülető Prosecco DOC Rosé kategóriával, elfogadta a nemzeti agrárminisztérium. A jóváhagyás, valamint az azt követő miniszteri rendelkezés már csak a hivatalos kihirdetésre vár.
A világ egyik legnépszerűbb alkoholos társasági itala, az Aperol Spritz alapanyaga eddig hivatalosan csak fehér szőlőből (azon belül is 85%-ban a 2009-ig hivatalosan prosecco szőlőnek nevezett glerából) készülhetett. A mostani döntés értelmében azonban (akárcsak a rozé champagne esetében) maximum 15 százalék pinot noir hozzáadásával már rozé változat is forgalomba hozható. A szövetség becslései szerint ezzel mintegy évi 30 millió palack rozé prosecco termelése kapott zöld jelzést.Prosecco DOC Rosé


- Szőlőfajták: glera és 10-15% pinot noir
- Hozamkorlát: 180 mázsa/hektár a glera és 135 mázsa/hektár a pinot nero esetében
- Másodlagos erjesztés: tartályban minimum 60 napig (methode charmat)
- Forgalomba hozatal: a szüretet követő év január 1-től
- Megjelenés: intenzív vagy kevésbé intenzív, fényes rózsaszín, tartós habzással
- Maradékcukor-tartalom: brut nature-től az extra dry-ig (0-17 gramm)
- Évjáratosnak kell lennie és a címkének tartalmaznia kell az évjáratot (a szőlő 85 százalékának pedig valóban ebből az évjáratból kell származnia)

Kiváló hír ez most így a nyár előtt, de sajnos az első palackok csak 2021-ben kerülnek forgalomba. Abban viszont már most biztosak vagyunk, hogy ez lesz a jövő év abszolút slágere!

Kapcsolódó videó:
Forrás: Borászportál

A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk