Tejturmixok (Milkshakes)
A Milkshake (továbbiakban csak tejturmix vagy egyszerűen fogalmazva összerázott tejes ital) valójában egy olyan ital, amelyet általában tej, fagylalt és ízesítők vagy édesítőszerek (például karamell, csokoládészirup, gyümölcsszirup vagy egész gyümölcs) hozzákeverésével állítunk elő, hideg keverékké.

A jó Milkshakes vagyis a tej alapú turmixok titka a jó minőségű alapanyag. Finom fagyiból jó lesz, vacak fagyiból pedig felejthető. De nem csak az íz számít, legalább annyira fontos az állaga is, hogy jó sűrű legyen, de még szívószállal éppen felszívható és nagyon-nagyon hideg. Ezért teszünk bele egy kis jeget is. Sokan cifrázzák mindenféle sziruppal, öntettel, feltéttel.

Teljes körű kiszolgálást nyújtó éttermek, fagylaltozók általában speciális turmixgéppel készítik a tejturmixot. Otthon inkább házi turmixgéppel állítjuk elő. A turmixokat bármilyen ízű fagylaltból elkészíthetjük; a keverés előtt gyakran hozzáadunk további aromákat, például csokoládé-szirupot vagy édesített tejport.

Sok gyorsétterem nem rázza össze az egyes összetevőket; inkább automatikus turmixgépeket használnak, amelyek fagyasztják és úgy adagolják a korábban már előre elkészített turmix keveréket, amely tejből, édesített aromaanyagból és sűrítőszerből áll. Ezek hasonlítanak a fagylaltgépekhez.

A fagylaltot tartalmazó tejturmix és az ízesített tej egyéb formáinak megkülönböztetésére szolgáló terminológia régiónként eltérő. A fagylalt alapú turmixot a legtöbb országban Milkshake-nek hívják. Anglia déli régióiban és Kanada keleti részén inkább a Frappe nevet használják. Az USA-ban a malátás tejport tartalmazó turmixot néha Malt-nak hívják.


Kapcsolódó videó:
Koktél kereső hamarosan!

Bár kereső hamarosan!A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk