Az oroszok nemzeti itala. Évszázados hagyományok alapján készítik szinte Lengyelországtól a Kamcsatkai félszigetig. A vodka szó jelentése a szláv nyelvekben szó szerint: 'vizecske'. Színtelen égetett szeszes ital, melynek gyártásakor az erjesztett alapanyagból finomszeszt párolnak le, így nagyrészt gyakorlatilag a vodka víz és etanol elegye. Az égetett szeszekre jellemző más összetevőket igen kis mennyiségben tartalmaz. A vodkát minden esetben gabonából vagy burgonyából készítik, de bármely cukor- vagy keményítőtartalmú mezőgazdasági alapanyagból előállítható. Az Európai Unióban a vodkát minimum 37,5 térfogatszázalék alkoholtartalommal kell palackozni, és a gyakorlatban is a legtöbbször 37,5%–40% közötti alkoholtartalommal kerül forgalomba. A nemzetközileg legismertebb márkák esetében a 40% alkoholtartalom a jellemző, de ritkán ennél erősebb palackozások is előfordulnak (elsősorban Oroszországban).
A vodka előállítása
A gabonafélék keményítőtartalmát először cukorrá alakítják, és ezt erjesztik. Az erjedt cefrét lepárolják, majd ezt kétszer is finomítják, így lesz igazán tiszta, áttetsző, színtelen szesz.
A vodka bármilyen, keményítőben vagy cukorban gazdag alapanyagból készíthető, így pl. rozsból, kukoricából vagy búzából is. A gabonavodkák közül általában a rozs- és búzavodkák a jobb minőségűek. Emellett a világ különböző területein készül vodka burgonyából, melaszból, szójababból, szőlőből, rizsből vagy cukorrépából is. Az Európai Unióban érintett szakbizottságai jelenleg is tárgyalásokat folytatnak a "vodkaöv" országainak képviselőivel a vodkakészítés szigorításáról, és erősebb szabályozásáról. A "Vodkaöv" országai ugyanis ragaszkodnak hozzá, hogy kizárólag csak a gabonából, burgonyából vagy cukorrépa-melaszból hagyományos eljárással készült párlatot nevezhessék vodkának a világon.
Lepárlás és szűrés
Elsősorban az Európában és Amerikában gyártott vodkákra jellemző, hogy a lepárlás után minden esetben szűrésen mennek keresztül. Ez gyakran már az üstben megtörténik a lepárlási folyamat közben, majd utána aktívszén-szűrőn és más anyagokon engedik át az elegyet, ahol fennmarad az ízanyagok nagy része. A hagyományos vodka-gyártó nemzeteknél ugyanakkor a szűrés nem szokás, ehelyett inkább sokkal precízebb lepárlást alkalmaznak, minimális szűrés mellett, ezáltal viszont sokkal egyedibb lesz a vodka íze.
A többszörös lepárlás nagyobb alkoholtartalmat eredményez,. A kész párlat a lepárlási módszertől függően akár 95-96% alkoholtartalmú is lehet, így a palackozás előtt minden esetben vízzel hígítják.
Vodka választék a világban
Napjainkra a vodka igen nagy népszerűségre tett szert, mivel semleges ízének köszönhetően kiválóan használható koktélok alapanyagaként. A piacon természetesen hatalmas a kínálat a különböző területekről és gyártóktól származó kiváló vodkákból. Mára az italokkal foglalkozó webáruházakban, illetve a nagyobb szupermarketekben és speciális ital-diszkontok polcain kedvére válogathat mindenki az eredeti orosz, a lengyel, az ukrán, a magyar és számos további ország kiváló vodkái közül. Fogyasszuk tisztán vagy egy remek koktél összetevőjeként, a vodkában biztos, hogy nem fogunk csalódni!
Önmagában felszolgálva, jéghidegen vagy jégkockával kell szervírozni, báritalok keverésére is igazán alkalmas. A vodkát Oroszországban és Lengyelországban legtöbbször általában csak nagyobb étkezésekkor fogyasztják. Hideg- vagy meleg ételekkel, például pácolt gombával, kovászos uborkával, húsgombócokkal, burgonyapürével, vajas rozskenyérrel, savanyú gyümölcsökkel találkozhatunk a legtöbbször az asztalon, ami mellé megisznak az emberek egy-egy kupica vodkát. Sokszor kevés citromot is tesznek mellé. A hagyományos vodkás poharakba egykoron, a Szovjetunió fennállása idején még kb. 1 dl vodkát illett önteni, ám az elmúlt 30 év során már Oroszországban és Ukrajnában is egyre inkább elterjedtek a 4 cl-es vodkás poharak. A vodka fogyasztásakor alapszabály, hogy lélegzetünket visszatartva, egyszerre kell lehajtani a pohárból, majd kötelezően enni és inni kell utána valamit. Oroszországban és Lengyelországban is mára elterjedt nézet, hogy azok az emberek, akik társaság hiányában vodkáznak, azok alkoholfüggőek.
A "vodkaöv" országaiban ma a vodka hagyományos fogyasztása tisztán és szobahőmérsékleten történik, míg nyugat-Európában illetve Amerikában elsősorban koktél-összetevőnek számít, magában ritkábban fogyasztják, ha igen, akkor is inkább hűtve vagy akár mélyhűtve. Az egyik legismertebb prémium vodka gyártója szerint a mélyhűtés viszont árt minden vodkának, saját italát pedig 5–7 C°-ra hűtve ajánlja. Lengyelországban és Oroszországban, ahol a nyugati koktélkultúra még nem terjedt el igazán, bárokban is természetes a szobahőmérsékleten felszolgált vodka.
Mit jelent a "vodkaöv" kifejezés?
Alapvetően azok az országok tartoznak ebbe a csoportba, amelyek már a kezdetektől részesei a vodka történelmének. Ezek közé tartozik jelenleg: Finnország, Fehéroroszország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Norvégia, Oroszország, Svédország és Ukrajna.
Az úgynevezett "vodkaöv" olyan kifejezés, amely a világban nem is igazán ismert, különösen az italszektorban, de ennek ellenére mégis hozzá tartozik. Egyesíti azokat az országokat, amelyek a hidegebb éghajlaton találhatóak. A vodkát korábban főként ezekben a zónákban állították elő, mert hűvös helyen tárolható volt. Ez az erőfeszítés ma már a fejlett technológiák és hűtési rendszerek világában háttérbe szorult.
Bor, sör, gin, whisky... ezeket mindenki nagyon jól ismeri, ám a világban igazán speciális alkoholos italok is léteznek. Az összeállításunkban szereplő italok nem olcsóak, viszont annál különlegesebbek, egyesek számára talán rémisztőek.
A Miskolci Likőrgyár Zrt. az által készített Lillafüredi szénsavmentes és szénsavas ásványvízzel kedveskedett a járvány idején Szerencs Város Önkormányzatának.
A legendás győri gyárak sorozat első eseményeként Honvári János gazdaságtörténész két könyve alapján tartott színes, érdekfeszítő előadást a szeszgyártás történetéről.
A Zwack Unicum Nyrt. 2019-2020-as üzleti évének első háromnegyedévében 1,964 milliárd forint adózott nyereséget ért el, amely 41,2 százalékkal elmarad a 3,340 milliárd forintos bázistól.
A „Neked írom a dalt”, Presser Gábor egyik legnépszerűbb, számos generáció által ismert és szeretett alkotása ihlette az Unicum legújabb filmjét, amely az együtt töltött idő fontosságát és a közösen átélt élményeket állítja középpontba.
A Zwack szerdán tartott éves közgyűlése az igazgatóság javaslata alapján jóváhagyta a részvényenkénti 1300 forint, vagyis összesen 2,6455 milliárd forint osztalék kifizetését.
Tiszteletben tartva az ikonikus palackformát és méltó emléket állítva az család felmenőinek, az Unicum és Unicum Szilva csomagolása a múltból építkezve újult meg.
Értéknövelő és fenntartható fejlesztések a lillafüredi ásványvízforrásban, valamint a szeszesitalokban rejlő potenciálok kiaknázására – a Szent István Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Likőrgyár Zrt-vel a Budai Campuson.
A Zwack Unicum Nyrt. 2018-2019-es üzleti évének első háromnegyedévében 23,88 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 19,1 százalékkal többet, mint az előző üzleti év azonos időszakában.
Szeretteink támogatása és megbecsülése erőt ad a mindennapok nehézségeihez. Ennek az odaadásnak a méltóképpen való meghálálásában szeretne segíteni idén karácsonykor az Unicum.
Milyen tradíciókat hozott át a jelenbe a már több mint 130 éve működő Győri Likőrgyár? Hogyan befolyásolják a nemzetközi trendek a magyar szeszes ital piacot? Milyen nehézségekkel kell megküzdeni a piac szereplőinek? Barabás Attilával, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.
A Zwack Unicum Bár idén dedikált üzeneteket rejtő Palackpostával, Meet&Greet eseményekkel, triciklis értékesítési pontokkal, mini pingpong meccsekkel és rengeteg ajándékkal várja a Szigeten fesztiválozókat.
A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!