A világ legextrémebb italai - 1.rész: állatokkal készített italok

2020.04.26
Bor, sör, gin, whisky... ezeket mindenki nagyon jól ismeri, ám a világban igazán speciális alkoholos italok is léteznek. Az összeállításunkban szereplő italok nem olcsóak, viszont annál különlegesebbek, egyesek számára talán rémisztőek. Nem vagyunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk, hogy egyik-másiktól lehet, hogy csak egyszerűen rosszul leszünk (már a puszta gondolatától is), mások meg itt Európában simán tiltólistára kerülhetnek, a helyi szabályozások kereszttüzében.

Mikor láttál utoljára egy kígyót egy borospohárban? Noha az alkohol kétségtelenül az egyik legősibb találmány az emberiség történelmében, máig nem hagyták abba a tudósok a szeszes italokkal kapcsolatos kísérleteket és fejlesztéseket. A lángoló tequila-tól a szuper-erős Martini-ig, az elmúlt évszázad minden egyes generációja más és más módszerrel tette gazdagabbá ezt a világot.


Douglas Adams szerint a létező legjobb alkoholos koktél a Pan Galactic Gargle Blaster - "Ez az ital olyan, mintha az agyadat egy nagy citromszelet köré tekerték volna és egy citromszelettel gyúrták volna össze".

De ha Te igazán vágysz arra, hogy kipróbáld a világ legextrémebb italait, ne tartsd vissza magad!. Mi most adunk néhány tippet a témában.

Scorpion Vodka (Skorpió vodka)

Kezdjük mindjárt a sort a Skorpió vodkával. Ha arra gondolnánk, hogy a név használata pusztán csak egy jó kis marketing fogás, akkor helyre kell tennünk a dolgokat. Ennek a vodkának az elkészítéséhez valóban felhasználták a skorpiót.

Ugye nem vagyunk messze az igazságtól, ha azt állítjuk: A vodka a nők számára készült! Az oroszok persze máig nem tudnak ezzel egyetérteni. Mondjuk teljesen érthető, az egykori Szovjetunió katonái másképp hogy a fenébe bírhatták volna ki a Szibériai kemény, harapós hideget?

A vodka számos koktél kiváló alapjaként is szolgál, és sok koktélkeverési kísérlet inspirációjává vált. De ki gondolta volna, hogy egy nap valaki egyszer odáig megy, hogy belemerít egy valódi ízeltlábút a vodka palackjába?

Míg egy átlag délkelet-ázsiai egyén kertjében található skorpió képes lehet egy olyan szúrásra, amely azonnali orvosi ellátást igényel, a szakértők szerint a Skorpió vodka palackjában található ízeltlábú egy igazán lágy, a fa illatát idéző ízt kölcsönöz az italnak, amely - a Te véleményed ellenére - valóban simítja az üvegben található folyadék ízvilágát.

A gyártás során a külön az erre a célra tenyésztett skorpiók méreganyagát először is speciális technológiával eltávolítják, még jóval azelőtt, hogy az érintett skorpiót felhasználnák a vodka készítéséhez. A skorpió vodkát mindig egy féle gabonából (single grain) készítik. A címkén található útmutató szerint az üvegben elhelyezett skorpió ízletes, és akár el is rágcsálható.

Gyártó: Hot Ginds Vodka Estimates (Bangkok, Thaiföld)Three Lizard Liquor (Három Gyík Likőr)

Ha úgy gondolod, hogy a gyíkok nem szolgálhatnak a világban hasznos célt, akkor most figyelj: Íme egy mese Vietnamból. "Egyszer, valamikor, réges-régen néhány, a mennyezeten mászó gekkó beleesett egy rizsboros áfonya tálba. Habár aggasztó volt, ami történt, a gazda nem tudta elviselni azt a gondolatot, hogy kiöntse a tálban lévő nedűt, csak azért, ami történt, mert az annyira fájdalmas lett volna a vendégek számára. A vendégek estére meg is érkeztek. Képzeljük el, hogy a házigazda mennyire izgatott volt, amikor a vendégek elkezdték kortyolgatni ezt a furcsa főzetet. Mire a vendégek sorra mondták el a véleményeiket, hogy ez a gyík ital a legjobb, amit valaha is kóstoltak!"

Kérdezd meg nyugodtan azokat, akik már kóstolták a "Three Lizard Liquor"-t, ők mind azt mondják, hogy az íze nagyon hasonlít a pálinkára - leginkább csak az utóíze más. De ha Te olyan ember vagy, aki undorodik már csak a hüllők látványától is, akkor nem haragszunk, ha úgy döntesz, inkább kihagyod ezt az élményt.

A Három Gyík Likőr története a keleti gyógyászathoz nyúlik vissza. Az ő tanításaik szerint ugyanis a gyíkok (főleg a gekkók) energiája jótékony hatással van az emberi energiamezőkre. A gyártás során három gyíkot (elsősorban tehát gekkót) rizslikőrben áztatnak hetekig, majd az így áztatott gekkókat beleteszik a likőrt tartalmazó üvegbe. Ezzel - az ő elméletük szerint - azt érik el, hogy az állatok energiáját az alkohol magába szívja, ami így átkerülhet az alkohol fogyasztójának testébe.

Gyártó: Saigon Liquorists Distillery (Saigon, Vietnam)Rượu Thuố - Snake Wine (Kígyóbor)

Ha Vietnamban jársz, és megkérdezed valakitől: "Mi a méreg?" - ne lepődj meg, ha az emberek mélyebben elgondolkodnak, majd ráncolják a szemöldöküket, végül kibökik, hogy "Uhh ... kobra?"

A Kígyóbor alapvetően a rízsborok egyik fajtája, amelybe egy kígyót dobnak bele. A kígyó sem a szokásos kerti fajta; a vietnámi emberek híresek arról, hogy a boraikat mérgező lények felhasználásával készítik, mint például a kobra vagy a krait. A szakértők szerint a Kígyóbor jellegzetes íze nem a kígyó húsából származik, hanem magából a kígyóméregből. Szerencsére a bor belső etanol-tartalma semlegesíti a toxinokat, így emberi fogyasztásra alkalmassá válik, sőt fehérjében gazdag ital.

És ha ez még mindig nem lenne elég, a Kígyóborról az is ismert, hogy gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik - így ha fogyasztjuk azt, még pluszban erősíthetjük is az immunrendszerünket. Feltéve, ha a kígyók nem szerepelnek országunkban a veszélyeztetett fajok listáján...

A Kígyóbor a vietnami népi gyógyászat szerint minden betegséget meggyógyít (főleg a hajhullásra és a potencia zavarokra javasolják a fogyasztását). A kereskedelmi mennyiségben gyártott ital is Vietnamból indult el hódító útjára, de mára már Délkelet-Ázsia szerte divatos itallá vált. Főleg Thailföldön, Koreában, és Vietnamban népszerű. Az ital elkészítéséhez elsősorban kobrát használnak fel, amelyet rizspárlatban áztatnak heteken keresztül. Vietnamban - más Délkelet-ázsiai országgal ellentétben - egy különleges fűszerkeverékkel is ízesítik a Kígyóbort, hogy véletlenül se keverjék össze más országokban készített változatokkal.

Gyártó: Asian Snake Wine (Hanoi, Vietnam)

Hagyományos kígyóbor - Kína

Kobra kígyó bor - Vietnam

Baby Mice Wine (Bébi egérbor)

A Bébi egérbor Kínában népszerű, ami a helyi népi gyógyászat szerint állítólag szintén mindent gyógyít, elkészítése sajnos felér egy állatkínzással, ugyanis az érleléshez maximum három napos bébi egereket használnak fel, amiket belefojtanak a borba, majd egy évig hagyják ezeket a testeket az italban fermentálódni.

A kínaiak valószínűleg rájöttek, hogy a gyíkokat nehéz befogni, vagy tenyészteni, ezért dönthettek úgy, hogy egerekkel próbálkoznak, és hogy biztosra menjenek, bébi egereket választottak. Az ital olyan népszerű lett Kínában, hogy később Koreában is divattá vált az ital a bárokban. Azért mindenesetre az borzasztó, hogy apró, szőr nélküli, szinte csecsemő egereket élve dobnak bele a rízsborba, így azok belefulladnak, majd körülbelül egy éven át hagyják az italt így erjedni. Ez igazán szomorúsággal tölt el bennünket. Tegyük fel, hogy Te még ezen is túlteszed magad, és kedvet kapsz hozzá, hogy beszerezz egy ilyen üveget, felbontod és megkóstolod. Mire számíthatsz? Nos, szakavatott egérbor fogyasztók egyöntetű beszámolója szerint az egérbor íze olyan rossz, mintha benzint innál...

Gyártó: Rare Flavor Co. (Peking, Kína)Giant Centipede Whiskey (Óriás százlábú whiskey)

Semmi sem olthatja jobban a szomjunkat, mint egy olyan whiskey, amelyben egy hatalmas, mérgező százlábú úszkál. Nos, egy thaiföldi szeszfőzde ilyen palackot kínál nekünk. A nagyjából 10-15 cm hosszú féreg még az előtt méregtelenítésre került, hogy a palackba tették volna. Ennek ellenére az ital megjelenése nem igazán bizalomgerjesztő.

Ha mégis le tudnánk küzdeni a félelmünket, és megkóstolnánk, ne feledjük, hogy jó néhány délkelet-ázsiai gyógyszerész ajánlja a fogyasztását, mivel ez az ital enyhíti a hát- és izomfájdalmakat. Ezt a terméket egy gyógynövényes italokra szakosodott szeszfőzdében készítik Thaiföld északkeleti részén.

Gyártó: Thailand Unique Distillery (Thaiföld)Seagull Wine (Sirály bor)

A Sirály Bor elkészítése is rendkívül borzalmas és gyomorforgató. Ez tulajdonképpen az eszkimók találmánya volt, a rettenetes hideg elviselhetősége érdekében. Úgy készítik, hogy megcsonkítanak egy sirályt, majd feldarabolják, és addig tárolják a maradványokat egy üveg vízben, amíg az meg nem erjed. Napfényen erjesztik. Mára - főleg az északi sarkkör vidékén - népszerű ital, elsősorban az ünnepek idején kerül az asztalra.

Az északi sark körüli vidéken divatos tehát ez az ital, amelyet az eszkimók fejlesztettek ki annak érdekében, hogy megelőzzék a fagyhalált. A Sirály bor valójában nem is bor, hanem inkább likőr, sőt a fogyasztók visszajelzései alapján elismerten az egyik leggazdagabb ízvilágú likőr. És az "extrém listán" szereplő más versenyzőkkel ellentétben ezt nem undorral fogyasztják, hanem valóban élvezettel kortyolgatják az emberek, legalábbis az eszkimók. Egyéb szakértők azért más véleménnyel vannak róla. Azt mondják, azért nagyon "kemény".

Gyártó: Madison Cellars (Anchorage, Alaska, USA) / Magnetic Hill Winery (Moncton, Nebraska, USA)+1 ráadás - Indonéziai kobra vér és epe

Ez kivételesen nem egy alkoholos, de egyértelműen gyógyhatású ital. Jakarta központjában készítik frissen, feltalálója saját magát is Cobra Man-nek (kobra fiú) nevezi. Az alternatív gyógyászatra szakosodott férfi az igen veszélyes kígyófaj véréből és az epéjéből készít frissen gyógyhatású italt.

Először a kobra fejét vágja le, és egy vörösréz pohárba engedi a kobra vérét, majd ehhez hozzáadja az epét. Ez - legalábbis az ő véleménye szerint - kiváló gyógyszer, hatékony a légzőrendszer, a bőr, az emésztőrendszer stb. betegségeinek kezelésére. Azoknak a férfiaknak is érdemes rendszeresen fogyasztani, akik szeretnének javítani az állóképességükön vagy a szexuális életükön. Egyszerűen csak be kell menni "Cobra Man" bárjába és el kell fogyasztani egy-két pohár kobra-elikszirt, amit ő "VÉRPUDING"-nak nevezett el. Ne feledjük: Indonéziában az emberek többsége szerint a vérpuding finomság, és nem csak kígyó véréből készítik el.

Gyártó: Cobra Man Bar (Jakarta, Indonézia)Forrás: WondersList / BizarreFood

A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk