Pohárkalauz - Átfogó útmutató a társasági italok világából – 3.rész

2020.05.06
Szerző: Rucz Lajos

A pohárkalauz harmadik részében a szeszes poharak széles választékát fogjuk áttekinteni. Külön csoportban tárgyaljuk a whiskys, a konyakos és az általános szeszes poharakat.

VI. Whisky és Bourbon poharak


A whiskys poharak gyakran robusztus, súlyos, talp nélküli poharak. Ezeknek a poharaknak a formája az angolszász területeken alakult ki, ahol a whisky (vagy whiskey) kultúra méretüknél fogva alkalmasak arra, hogy mind a whisky-t, mind az esetlegesen mellé szervírozott jégkockát és szódát is magukba fogadják. A whiskys poharakra nézve nincs általánosan elfogadott űrmérték rendszer, mivel a whisky-t a vendég ízlésének megfelelően kínálják. Űrtartalmuk 190-350 ml. között mozog.



Sokan a whisky-t önmagában isszák (főleg a bourbont az USA-ban), jellemzően szopogatva, míg mások a 40 foknál is erősebb változatokat szénsavas ásványvízzel vagy szódával lágyítják. A hűtést és az ital megjelenését 1-2 jégkocka hozzáadásával biztosíthatjuk. A whisky-s poharak általában üvegből készülnek, de használnak még kristálypoharakat is, ezek elegánsabb megjelenésűek, s jellemzően prémium whisky-k szervírozására alkalmasak.

A whisky rajongóinak nem feltétlenül kell bemutatni kedvenc italuk poharát, amire általánosságban jellemző, hogy a vizespohárnál szélesebb és alacsonyabb, ugyanakkor akár négyszögletes vagy 6 szögletes formával is találkozhatunk. Az értékes ital fogyasztásához a leggyakrabban ezt a pohár típust szokták felhasználni.

1. Nosing pohár


A Nosing (szimatolós) poharak általában hosszabb szárúak, de rövidebbek, mint általában a borospoharak. A borospoharaktól eltérően, a kehely alsó része szélesebb, mint a felső. Figyelembe véve, hogy a pohár a kehely alapjától a közepe felé egy picit befelé íves, egyesek ezeket a poharakat is tulipán alakúnak nevezik – ezért is ideális a kialakítása a whisky vagy az amerikai bourbon whiskey áhított aromájának az érzékeléséhez. Űrtartalmuk általában 100-200 ml.

2. Glencairn pohár


Ezt a poharat kifejezetten whiskyk számára fejlesztette ki a skóciai Glencairn Crystal Ltd., és néhány szakértő szerint ez a „hivatalos whiskys pohár”. A szilárd, masszív kristályüveg talpon elhelyezkedő tulipán alak az aromát közvetíti az orrunk felé a hatékony, élvezetes kortyolgatás érdekében. Űrtartalom általában 100-200 ml.

3. Sour (Delmonico) pohár


A megjelenés szempontjából egy Sour pohár úgy néz ki, mint egy pezsgős pohár kisebb verziója. Mind a szár, mind a keskeny kehely rövidebb, mint amit egy pezsgőpohárnál megszoktunk, ennek ellenére a kétféle pohár igen nagy hasonlóságot mutat. A Delmonico néven is ismert Sour poharak ideálisak whiskyk és más, elsősorban savanyú koktélok szervírozására.

4. Single Rocks / Old Fashioned (Szimpla whiskys pohár)


A „Rocks” vagy általános whiskys poharak alacsonyak, szélesek, alsó részük vastag, lehetnek egyenes vonalúak, vagy felfelé szélesedő kialakításúak, szinte minden bár pohárkészletében megtalálhatóak. Az ezekben a poharakban szervírozott koktélokat általában magában a pohárban keverik össze, és nem shakerben – az egyes összetevők, aromák, jég és folyadékok rétegződése szempontjából előnyös a pohár formája, kialakítása. Űrtartalma: 180-240 ml.

5. Double Rocks / Old Fashioned (Dupla whiskys pohár)


Amint a neve is sugallja, a dupla whiskys pohár nagyon hasonlít a kistestvéréhez, de űrtartalma sokkal nagyobb. A dupla whiskys Old Fashioned pohár egyenes falú, alacsony kialakítású pohár, amelynek általában vastagabb az alsó része. Olyan italokhoz ideális, amikor az összerázott italokat csak egyszerűen átszűrjük a pohárba a shakerből, vagyis amikor nincs szükség jégkására vagy tört jégre. Ez a pohár jéggel egyedül az "on the rock" vagyis a jégkockákra öntött italok esetében használatos. Űrtartalma: 300-420 ml.

VII. Szeszes ital poharak


A szeszes vagy snapszos poharak elsősorban erősebb alkohol tartalmú rövid italok szervírozására alkalmasak, a magyar nyelvhasználatban főleg a pálinkához, de tágabb értelemben véve minden erősebb alkoholos italhoz felhasználhatjuk. Mivel a snapszra (angolul shot) jellemző, hogy egy húzásra isszák meg, így a hozzá illő ivóeszköz is kicsi, űrmértéke hagyományosan 3, vagy 5 centiliter, de angolszász hatásra Magyarországon is elterjedt már a 2, illetve 4 centiliteres változat.



Ezen utóbbi változatok azért is terjedtek el Magyarországon, mert 1-1 centiliter megtakarítást jelentettek a vendéglátóhelyek számára az alkoholos italokból, amikor lecserélték a 3 centes és feles poharakat ezekre, miközben a bárok, éttermek, vendéglátó helyek az áraikat nem csökkentették.

A ma használt változatok többsége általában talp nélküli, vékony falú. Anyaguk változó, a leggyakoribb az üveg, de lehet porcelán, vagy fémből készült is. A gyártók előírásai és ajánlásai alapján a szórakozóhelyeken az egyes alkoholokhoz használt snapszos (shotos) poharakat gyakran behűtik, így a rövidital ízei jobban kijönnek a fogyasztás közben.

1. Shot 57 ml – Feles pohár



A feles pohár (Shot) gyakorlatilag szeszes pohár, de űrtartalma állandó. Egy feles pohár kb. két résznek felel meg az adagoláskor (1 rész = kb. 25 ml). A feles pohár számos funkciót tölt be. Egyrészt ebbe tölthetjük az olyan rövid italokat és shootereket, mint pl. a B52, a B54 vagy a Kamikaze. Másrészt koktélok elkészítésénél is hasznos lehet, ahol mérőpohárként is alkalmazható. Űrtartalma általában 57 ml.

2. Shot / Shooting szeszes pohár



A röviditalok általában minden esetben Shot, vagy Shooter más néven "szeszes" pohárban kerülnek a vendégek asztalára. Érdemes megemlíteni, hogy nem csak tiszta párlatokat tölthetünk ezekbe a poharakba, hiszen megannyi koktél szervírozására is alkalmasak. A Shot alacsonyabb, de szélesebb, a Shooter viszont magasabb, de keskenyebb. Űrtartalmuk változó, vannak a feles poharaknál kisebb űrtartalmúak, pl. 20, 30, 40 cl-esek, de vannak 90, 100, vagy akár 150 ml-es Shot-os poharak is.

3. Genever Tulip (Genever tulipános pohár)



A Genever poharat, amint az a nevéből is kiderül, a Genever fogyasztására tervezték. A genever, geniévre, jenever (időnként junever, jeniever, peket, Jajem - amszterdami szleng -, vagy angol nyelvterületen holland gin) Hollandia és Belgium hagyományos, részben malátázott gabonából, borókabogyóval együtt főzött égetett szesze, melynek korai változatából a gin is kifejlődött. A genever ma is nagyon népszerű Hollandiában és Belgiumban. Az Európai Unió csak ebben a két országban, valamint két franciaországi megyében és két német tartományban engedélyezi a genever név használatát. Ez a pohár kiválóan alkalmas más típusú ginek szervírozására is, és új szintre emeli a koktélpoharak tervezése során gyakran használt tulipán alakot. Ezeknek a poharaknak, különösen a megnyújtott peremnek a görbülete sokkal agresszívebb, mint a többi ismert tulipános pohárnál.

4. Csoko / Sake Cup (Szakés csésze)



A szaké (さけ) a japánok ősi alkoholos itala, amely rizs erjesztésével készül. Hagyományosan a szakét kerámia üvegből, avagy tokkuriból töltik és csoko vagy o-csokonak nevezett kis csészéből isszák. Forró szaké esetében a szakés csészét is felmelegítik forró vízben, ezzel biztosítva, hogy a szaké ne tudjon túl gyorsan kihűlni. Hagyományosan társaságban soha nem töltjük ki magunknak az italt, hanem a társaság többi tagja tölt egymásnak. Ez a szokás az utóbbi években fellazulni látszik, de hivatalos eseményeken vagy üzleti ebédeken még mindig megfigyelhető. Azon kívül, hogy a szakét általában tisztán szolgálják fel, a szaké felhasználható különböző koktélokhoz, mint például a tamagozake, saketini, nogaszake, és a szaké bomba.

VIII. Konyakos poharak


Hiába van előttünk az a megszokott kép a filmekből, amikor szmokingos urak öblös pohárban melengetik a tenyerükkel a konyakot, sajnos el kell ismerni, hogy az ital kóstolására, felfedezésére egyáltalán nem a megszokott és általános konyakos poharak a legideálisabbak. A jellegzetes öblös konyakos poharak egyetemleges tulajdonsága ugyanis, hogy túlságosan alkoholos lesz az ízlelgetett ital. Ha egy új konyakot szeretnénk felfedezni, sokkal jobban járunk, ha az itt már korábban ismertetett italoknál (pálinka, whisky) is használatos, vagy a tulipán formájú poharakat használjuk. Társaságban viszont valóban úgy illik, hogy az alábbi pohár típusok kötött válogassunk:



1. Brandy Snifter („Brandy-szippantó” konyakos pohár)


A rózsabimbó fejéhez hasonló a konyakos pohár rövid talpon áll, alul széles, majd szájánál szűkebb keresztmetszettel bír, rövid szárral kerül kialakításra, amely így megkönnyíti az italt kortyolgató számára, hogy a pohár kelyhének alsó részét az ujjai között tartsa. Míg néhány pohárnak hosszú szára van, annak érdekében, hogy a kezünk melege következtében hamar felmelegedjen egy hűtött koktél vagy egy pohár bor, a konyakos pohár ennek pont az ellenkezője! Ebben az esetben a forma ösztönzi, hogy a fogyasztó testhőjét minél előbb átvegye a folyadék, miközben az italt a gömbölyű kehelyben folyamatosan körkörös mozdulatokkal mozgatjuk, és eközben az orrunkkal beszippantjuk az italból felszabaduló csodálatos illatokat. Űrtartalom: 200-450 ml, de léteznek akár 700-750 ml-es konyakos kelyhek is.

2. Balloon (Ballon konyakos pohár)


A ballon vagy lufi pohár a konyakos poharak egy másik, igen népszerű változata. Azok számára készült, akik teljes mértékben élvezni szeretnék a finom konyak vagy brandy különleges tulajdonságait. Űrtartalom: 200-450 ml.

3. Wobble (Billegő kehely)


Miközben a Wobble (billegő, ingó) kehely ugyanazt a célt szolgálja, mint a ballonpoharak, ez a változat sokkal szórakoztatóbb mint a klasszikusok. Kissé emlékeztet arra, mint amikor egy 3 éves gyermek játszik a földön és nem tudja abbahagyni. A Wobble kehely a ballonpohár szár nélküli változata, amely így szabadon „billeghet”, ha egy sima felületre helyezzük. A pohár megfelelő mennyiségű folyadékkal való feltöltése azt jelenti, hogy nem jelent problémát a kiömlés veszélye, és a folyadék poháron belüli mozgása elősegíti az ital levegőztetését és a komplex aromák kiszabadulását a kedvenc szeszes italunkból. Űrtartalom: 200-450 ml, de léteznek akár 700-750 ml-es billegő konyakos kelyhek is.

4. Pipe Snifter (Pipa szippantós kóstoló pohár)



A Pipe snifter típusú konyakos poharak kifejezetten kóstoló poharak. Speciális kialakításuk révén a kóstolt ital aromái mellett az ízhatást a legmegfelelőbb módon élvezhetjük.



A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk