Mai Tai vagy Mai Thai? – Minden amit tudni szeretnél a világ egyik legnépszerűbb koktéljáról...

2020.04.29
Szerző: Rucz Lajos

Ha koktél, akkor a Mai Tai egy igazi klasszikus. Nyakunkon a nyár, miközben még mindig bizonytalan, hogy egyáltalán mikor tudunk kimozdulni otthonról, nem hogy egy balatoni hétvégét tervezzünk a barátokkal. Ázsiai utazás? Hmm, hát azt lehet, hogy most egy darabig ki kell hagyni.

Odakint viszont egyre magasabban süt a nap, és ki ne szeretné a kertben (vagy a teraszon) egy kicsit átélni a trópusok hangulatát. Megkóstolnátok valami igazán különleges italt? Nos, a Mai Tai 100 %-ban teljesítheti mindenkinek a vágyát!

Nemrégiben több hetet töltöttem Thaiföld különböző régióiban, és megdöbbentett az a tény, hogy a thai emberek mennyire a sajátjuknak érzik ezt a koktél klasszikust. Mondjuk adja magát a dolog, hiszen a koktél nevében szereplő „Tai” tálcán kínálja magát, és nem csak a thai emberek számára, úgy gondolom a turisták zöme sincs képben az ital származását illetően, arról nem is beszélve, hogy a „Mai Thai” névhasználat pusztán inkább marketing fogás arrafelé.
Szeretnék eloszlatni tehát egy óriási félreértést. A koktél nevében szereplő „Tai” szónak semmi köze a „Thai” szóhoz. Vagyis attól, hogy Thaiföldön minden sarki bárban kérhetsz Mai T(h)ai-t, az nem jelenti azt, hogy ez egy ősi thai koktél lenne, és még csak a neve sem az. Az már más kérdés, hogy a thai étterem tulajdonosok örömmel használják fel ezt a „tévedést” annak az érdekében, hogy legyen nagyobb a forgalmuk, így előszeretettel hirdetnek meg „Happy Hours” akciókat Phuketen, és Thaiföld más régióiban is, kifejezetten a Mai T(h)ai koktélra, mint „ősi thai italra”. De ez egy másik történet...

Összeállításunkban megpróbáltunk utánajárni, honnan is származik az igazi Mai Tai, hogy készítették az elsőt, az eredetit, mennyiben változott az ital összetétele az azóta eltelt időszakban, és bemutatunk néhány Mai Tai (esetleg Mai Thai) variánst is a világ különböző részeiről.

A Mai Tai koktél eredete

Az első Mai Tai koktél recept Kaliforniában született meg 1944-ben, amikor az Oakland-ben élő Victor J. Bergeron, a Trader Vic’s nevű étterem és bár tulajdonosa sok-sok kísérletezés után elkészítette élete első Mai Tai koktélját (akkor még természetesen nem így hívta), és történt, hogy 1944 nyarán éppen vendégek érkeztek hozzá Tahitiről (a Francia Polinéziai szigetvilágból), akikkel megkóstoltatta legújabb alkotását. Az egyik polinéz vendég az ital kortyolgatása közben felkiáltott:

„Maita’i roa ae!”

Ez polinéz nyelven szó szerint azt jelenti, hogy „Ez nagyon jó!
Bergeron ennek csak az elejét tudta megjegyezni, és elkezdte hajtogatni, hogy „Mai Tai, mai tai...” - nos, ez volt az a pillanat, amikor a „Mai Tai” név ráragadt erre a – mind fizikai valóságában, mind ízvilágában - színes koktélra.

Létezik egy másik forrás is, amely azt állítja, hogy jóval korábbra, 1933-ra vezethető vissza ez a recept, amely az arizonai Don Beach nevéhez fűződik, aki anno Q.B. Cooler néven készítette el. Ez a változat totálisan más összetevőket alkalmaz, viszont szakértők egybehangzó állítása szerint a koktél ízhatása rendkívüli módon hasonlít a Bergeron féle Mai Tai koktélra.

Foto: Victor J. Bergeron, Oakland, CA, USA - a Trader Vic's étterem és bár tulajdonosa (1902-1984)

Úgy tűnik, hogy ezt az eseményt leszámítva, ezt követően éveken keresztül nem sok minden történt ezzel a recepttel, egészen az 1950-es évek végéig. Ekkor kezdtek sorra kinyitni először Kaliforniában, később az USA más államaiban is az ún. tiki tematikájú koktélbárok, amelyek a polinéz kultúrát próbálták becsempészni az amerikai emberek életébe.

Bergeron kihasználta ezt a trendet, és 15 évvel a koktélrecept kidolgozása után bevitte az ötletét a tiki koktélbárokba is, amelyekben igen gyorsan népszerű lett az eredeti Mai Tai koktél.

Ez a népszerűség azonban akkor még mindig csak néhány amerikai államra korlátozódott. Az igazi áttörés 1961-ben történt meg, ekkor mutatták be ugyanis az USA-ban a mozikban a Blue Hawaii (Kék Hawaii) c. filmet Elvis Presley főszereplésével. A filmben a szereplők folyamatosan ezt a koktélt itták.

Foto: Elvis Presley és szereplő társai Mai Tai koktélt isznak a Blue Hawaii c. filmben (1961)

A ’70-es években azután az egész világ megismerhette az italt, amikor Armistead Maupin – Tales of the City (A város meséi) című könyvsorozatát világszerte árusítani kezdték a könyvesboltok. A Mai Tai ugyanis a regény egyes epizódjaiban Frannie Halcyon karakterének szokásos, mindennapos itala volt.

Itt azonban volt egy törés, nem csak Amerikában, hanem a világ más tájain is, a koktélkultúrát ugyanis sehol nem sikerült meghonosítani, és a feltámadásra újabb 20 évet kellett várni. A ’90-es években, Dale Degroff kezdte el újjá éleszteni a koktélkultúrát New York-ban, majd az Atlantic bár megnyitásával 1995-ben Londonba is beköltözött a koktél élet. Általánosságban viszont Európa országaiban csak a 2000-es évek elején kezdtek elterjedni a koktélbárok. A házi koktélkészítés pedig csak 2015 után jött divatba globálisan a világban.

Nos akkor épp itt az ideje, hogy otthon elkészítsük álmaink koktélját. Nézzünk körül otthon (pl. a bárszekrényben), mi van otthon, és mit kell még rendelnünk ahhoz, hogy egy jó ki saját Mai Tai koktélt házilag elkészítsünk...

A Bergeron féle eredeti Mai Tai

Bergeron vékony falú long drink üvegpoharakat használt, melyekbe először beletette a jégkását. Ugyancsak jégkását tett a keverőpohárba (shakerbe), majd folyamatos laza kevergetés közben egymás után hozzáadta a következő összetevőket:
- 1,5-2 cl lime juice-t,
- 1 cl cukorszirupot (vagy egy darab darabokra morzsolt édes cukorkát),
- 1 cl orgeat szirupot,
- 3 cl J. Ray & Nephew Jamaikai fehér rumot,
- 3 cl Martinique szigetéről származó sötét Agricole Rhumot, és
- 1,5 cl eredeti karibi narancsos Curaçao likőrt.

Ezeket azután alaposan összerázta a shakerben, majd beleöntötte a pohárba, végül egy fél lime-mal és mentalevéllel díszítette.

Foto: Az eredeti, 1944-es recept szerint készített Mai Tai

Bergeron az orgeat szirup és a hagyományos, egyszerű cukorszirup pontos mennyiségét és arányát az egyéni ízlésnek megfelelően állította be. Kísérletezett különböző rumokkal is, mivel nem mindenkinek az ízlése találkozott a jamaikai rumokkal. Rájött pl., hogy a Coruba Dark Rum szép színt kölcsönöz a Mai Tai számára. Ma az Appleton Estate is nagyon népszerű a bártenderek körében, de kipróbálhatjuk a Mezan Jamaica XO-t is. A Martinique Agricole Rhum helyett pedig beszerezhetjük a Rhum Clement VSOP nevű terméket.

Nemrégiben a Denizen Rum bemutatta a Merchant's Reserve nevű rumot, a jamaicai és a martinique-i rum keverékét. Ezt kifejezetten Martin Cate-nel, a Tiki koktélbár hálózat szakértőjével konzultálva hozták létre, hogy hűségesek maradjanak az eredeti változathoz. A Merchant's Reserve használata esetén 6 cl mennyiségre van szükségünk egy hagyományos Mai Tai koktél készítése esetén.Bár ma már több száz féle Mai Tai variációt találhatunk a világban, mint például a Royal Mai Tai-t – amelybe 1 cl ananászlét is tesznek pluszban, azt kijelenthetjük, hogy az eredeti, 1944-es Mai Tai-t felülmúlni nem lehet!

Foto: Royal Mai Tai

Az elmúlt több mint 70 év alatt tehát a Mai Tai-nak már igen sokféle változata született, az orgeat és cukorszirupot különböző édes likőrök váltották fel (elsősorban mandula vagy császárkörte likőr, esetleg Triple Sec), viszont a fő összetevők, a rum, a Curaçao likőr és a lime juice nem változott, illetve díszítésnek ma már a mentalevélen, és a lime szeleteken kívül gyakran alkalmaznak narancs vagy ananász karikákat is.

Íme egy a hazai vagy európai bárokban gyakran alkalmazott változat:
Hozzávalók:
- 4 cl fehér rum
- 2 cl sötét rum
- 1,5 cl Curaçao likőr
- 1,5 cl mandulalikőr
- 2 cl orgeat szirup
- 1 cl friss lime juice
- darált jég vagy jégkása
A díszítéshez: ananász karika, menta levél, lime vagy narancs szelet

Elkészítése: Long drink pohárba és shakerbe is töltsünk jeget. A shakerbe adagoljuk sorban az egyes összetevőket, majd rázzuk alaposan össze, ezután a long drinkes pohárból öntsük ki a jégből időközben kiolvadt vizet, és a maradék jégre töltsük rá szűrőn keresztül az összerázott kész italt. Díszítsük ananász vagy narancs szeletekkel, mentalevéllel, és lime szelettel.

Foto: Hagyományos európai Mai Tai

Mai Thai – avagy milyen a Thai Mai Tai?

Thaiföldre (mint ahogy általában más ázsiai országokra is) jellemző, hogy az orgeat szirup helyett grenadine (gránátalma) szirupot használnak a koktél készítése során, továbbá a hagyományos 2-2,5 dl helyett kb. 3 dl mennyiséggel készül el, általában 9 cl narancslé és 9 cl ananászlé keverékével dúsítva, a díszítéshez pedig a tiki koktéloknak megfelelően virágleveleket (elsősorban muskátli levelét) is felhasználnak.

Összetevők:
- 3 cl Pampero fehér rum
- 3 cl Captain Morgan sötét rum
- 3 cl Triple Sec
- 2 cl Grenadine (alternatívaként szoktak hozzá adni rágógumi ízszirupot a zöld változathoz)
- 9 cl ananászlé
- 9 cl narancslé.
- Egy friss lime negyedéből nyert lé, ugyanerről vágott szeletek a pohárra.
- Tört jég vagy jégkása

Elkészítése:
Töltsünk bele egy shakerbe zúzott jeget. Öntsük hozzá a fehér rumot, a sötét rumot, a Triple Sec-et, a friss lime levet és a grenadine szirupot, majd adjuk hozzá a narancs- és ananász levét úgy hogy kb. 50-50 % legyen a fennmaradó hely a shakerben, majd jól rázzuk össze. Ha kész, öntsük ki a long drinkes pohárba, és díszítsük lime szeletekkel, mentalevéllel, muskátli szirommal és már kész is a Thaiföldön divatos Mai T(h)ai koktél.

Foto: Mai Thai koktél party - Hua Hin, Thaiföld, 2020. március 03.

A világ legdrágább Mai Tai koktélja

Íme egy kis érdekesség. Hol ihatjuk a világ legdrágább Mai Tai koktélját? Nos, a Merchant Hotelben, Belfastban, Észak Írországban.

Foto: Merchant Hotel, Belfast, Észak-Írország

Ennek a koktélnak a különlegessége abban rejlik, hogy az eredeti, 1944-es, Victor J. Bergeron által Kaliforniában felhasznált J. Ray & Nephew jamaikai fehér rumot, valamint az eredeti Martinique szigetéről származó sötét Agricole rumot használják fel hozzá, továbbá eredeti francia mandulatejet, Hollandia karibi külbirtokairól származó eredeti narancsos curacaót, eredeti kaliforniai darabos cukorszirupot, valamint eredeti amerikai Orgeat árpa-mandula szirupot és végül frissen facsart, a polinéz szigetekről származó lime juice-t. A díszítéshez is az eredeti polinéz lime-ból vágott szeleteket teszik a pohárra.

Nos, hogy mennyibe kerül egyetlen ilyen koktél a Belfastban található Merchant Hotelben? Mindössze 700 angol fontba, ami jelenleg kb. 280 ezer forint.

Foto: Original 1944 Mai Tai - Merchant Hotel, Belfast, Írország (a világ legdrágább Mai Tai koktélja)

Hogy készítsük el egyszerűen otthon?

A fehér rumot gold rummal is helyettesíthetjük, sõt még egy kis sötét, 80% körüli rumot is tölthetünk bele. Ha nem kizárólag csak mandulából készült orgeat szirupot használunk (amely itthon is kapható), hanem be tudjuk szerezni az eredeti amerikai Orgeat árpa-mandula szirupot, akkor megkaphatjuk szinte az eredeti Mai Tai ízét. Ha nincs barna rumunk, és csak fehér rumot használunk (6 cl), akkor kapjuk meg a Mai Tai light nevű koktélt.

Az otthon legkönnyebben elkészíthető változat összetevői:
- 3 cl barna rum (tetszőleges márka)
- 3 cl fehér rum (tetszőleges márka)
- 1,5 cl triple sec (tetszőleges márka) – ez az összetevő el is hagyható
- 2 cl narancsos Curaçao likőr / ha nincs, akkor apricot brandy vagy császárkörte likőr (tetszőleges márka)
- 1,5-2 cl mandula vagy orgeat szirup esetleg Grenadine (tetszőleges márka)
- 8 cl ananászlé (100 %-os dobozos, vagy frissen facsart)
- 8 cl narancslé (100 %-os dobozos, vagy frissen facsart)
- 1,5 cl limelé (frissen facsart)

Díszíthetjük lime szelettel, menta levelekkel, ananászcikkel, muskátli levéllel és koktélcseresznyével is.

Foto: A Mai Tai koktélt otthon is egyszerűen elkészíthetjük!

Fontos a Mai Tai-ba az orgeat szirup vagy a grenadine?

Sokan úgy vannak vele, van minden itthon, kivéve az orgeat-, vagy esetleg a grenadine szirupot. Megteszi helyette a juharszirup vagy ha az sincs, akkor egy sima lábasban, cukorból otthon főzött szirup is. Ne tegyük! Haza fogjuk vele vágni az egész élményt. Egyetlen komponens is képes elrontani az egész koktél ízvilágát. Nem véletlenül készítik a koktélt szinte a világ minden táján orgeat sziruppal, illetve (főleg ázsiában) grenadine-nal.

Az orgeat szirup alkoholmentes, mandula ízű szirup, általánosságban a tiki és a klasszikus koktélokban használják fel, leggyakrabban a Mai Tai-ban. A krémes és opálos szirup fehérített mandula, víz, cukor, rózsa vagy narancsvirág kivonatból készül. Eredetileg Amerikában még árpa-mandula keverékből készítették. A neve a latin eredetéhez kapcsolódik, ahol az orgeat kifejezés azt jelenti, hogy „árpával készült”.

Az orgeat szirup egyszerűen beszerezhető online is a hazai italkereskedésektől. A két legismertebb márka a Monin és a Luxardo. A Monin orgeat szirupból 2,5 dl ára kb. 1500 Ft.

Foto: Monin orgeat és grenadine szirupok

A grenadine (gránátalma) szirup finoman egyensúlyoz a vanília telt íze és a piros bogyós gyümölcsök fanyarsága között. A grenadine mélyvörös színű, édes gránátalma ízesítésű szirup, amelyet világszerte italok és desszertek színezésére, ízesítésére használnak. Eredetileg kizárólag a karibi vidék Grenada nevű szigetéről származó gránátalmából készült, ma már sok minden más is kerül bele az üvegbe, mint pl. grillázs, karamellizált (égetett) cukor és dió vagy mogyoró keveréke.

Ez is könnyen beszerezhető online. A négy legismertebb márka a hazai piacon a Bols, az Eldorado, a Giffard és a Monin. A Giffard és a Monin grenadine szirupok ára hasonló, a 0,7 literes vagy 1 literes kiszerelés ára kb. 3500-4000 Ft, a Bols és az Eldorado némileg olcsóbb.

Mind az orgeat, mind a grenadine szirupok körében az eBay-en keresztül sokkal szélesebb választék áll rendelkezésre, mint ami a hazai online italforgalmazó webáruházak kínálatában szerepel.

Összefoglalás

A Mai tai koktél talán a leghíresebb Tiki koktél. Ez a gyümölcsös koktél olyan, mint a trópusi napsütés egy pohárban. Igazán frissítő ital lehet mindannyiunk számára a nyári hőségben a kertben vagy a teraszon. Ne habozz tehát, ülj ki a szikrázó napsütésben a kerti nyugágyba, vedd fel a kedvenc fürdőruhádat és kortyolgass el egy pohár jó hideg Mai Tai koktélt!Kapcsolódó videók:

A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk