Söripari melléktermékek hasznosításába kezd a Pécsi Sörfőzde Zrt.
2020.05.06
A biológiai alapú sörfőzési technológiák fejlesztését és az ilyen sörök előállítása során keletkező melléktermékek hasznosítását kívánja megoldani a több mint 1,7 milliárd forintos kutatómunka eredményeként a Pécsi Sörfőzde Zrt. (PS Zrt.).
A
PS Zrt. által vezetett Hunbio konzorcium közleménye szerint a projekt során a szükséges technológia kialakításával, a melléktermékek értéknövelő felhasználása mellett meghatározzák a biológiai alapú sörkészítésre legalkalmasabb, egyben ökológiai szempontból legkedvezőbbnek számító malátatípusokat. A folyamatot a feldolgozási technológia és receptúra fejlesztése zárja sikeresnek ígérkező termékek piacra juttatásával – közölték.
Szemerey Zoltá
n, a sörfőzde igazgatósági tagja közölte: "
A kutatások eredményeként a sörgyártás melléktermékeinek hasznosításával jelentősen csökkenthetik a vállalat környezeti lábnyomát. A nyolcvan százalékos nedvességtartalmú sörtörkölyből például céljaik szerint értéknövelt, jól szállítható és tárolható élelmiszer előállítására van lehetőség."
A vállalat terveiről azt mondta: "
A sörfőzde a jövőben további új termékekkel szeretne megjelenni a piacon. A vállalat speciálisan ízesített, radler típusú bio alkoholos és alkoholmentes terméke iránt folyamatosan nő a kereslet."
A
PS Zrt. vezetésével működő Hunbio konzorciumban a vállalat mellett partnerként a
Szegedi Gabonakutató Intézet, a Szarvasi Agrár Zrt. és a karcagi Hubai és Társai Kft. vesz részt. A mostani projektre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) csaknem
1,2 milliárd forintos támogatást nyert el a csoport.
A mintegy 125 munkavállalót foglalkoztató vállalat tavalyi eredményeit később közli. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint
a cég 2018-ban 2,6 milliárdos nettó árbevételt és 23 millió forint adózás utáni eredményt ért el.
A Pécsi Sörfőzde Zrt.-t 2017-ben vásárolta meg az osztrák sör- és ásványvízgyártó Ottakringer leányvállalatától a magyar MAVA Befektetési Kft. és a BanKonzult Commerce Kft.
Forrás: MTI