Több millió liter sört semmisítenek meg Franciaországban a koronavírus-járvány miatt

2020.05.15
Franciaországban négy olimpiai úszómedencényi, azaz körülbelül 10 millió liter sört kell a közeljövőben megsemmisíteni, mert fogyasztásra alkalmatlanná vált a koronavírus-járvány miatt.

Jellemzően kisüzemi sörökről van szó, mert bár Franciaországot a legtöbben a borral azonosítják, de az elmúlt években berobbant az országban a kisüzemi sörfőzés. A legtöbb ilyen sör pedig szűretlen, pasztörizálatlan, ezért csak rövid ideig eltartható. A koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések miatt pedig nem tudták a söröket forgalomba hozni.

"Ezek nagyon komlós sörök, és ha sokáig tárolják őket, ha több mint 2-3 hónapot töltenek el raktárban, akkor az illatuk, az aromájuk legyengül, az ízük megváltozik." – mondta Maxime Costilhes a francia sörfőzdék egyesületének elnöke.


Kép: Getty Images

Az egyesület szerint a hirtelen és szigorú lezárások miatt esélyük sem volt megmenteni a söröket, amik egyébként az éves francia termelés egy kis százalékát teszik csak ki, de így is több millió euró veszteséget okoznak. Franciaországban ugyanis évente nagyjából 2250 millió liter sört állítanak elő.

A veszteségek az elnök szerint azért is különösen súlyosak, mert a kisüzemi sörfőzés térnyerése miatt rengeteg fejlesztés történt 2019-ben, ezért a beruházások miatt egyébként is eladósodott főzdék nagyon nehéz helyzetbe kerültek. A főzdék több mint 70%-a számolt be több mint 50%-os bevételkiesésről március eleje óta.

Forrás: Agrárszektor

A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk