Forradalmasíthatja a sörös palackokat is egy új holland találmány – hamarosan jöhetnek a kartonpapír-bioműanyag palackok!
2020.05.26
A Hollandiában működő Avantium nevű biokémiai társaság egy új projektet hozott létre, amelynek középpontjában az a célkitűzés szerepel, hogy a világ egészét tekintve néhány éven belül a hagyományos műanyag palackokat gyorsan lebomló bio palackokra cseréljék le az italgyártó cégek.
Míg egyes szervezetek folyamatosan azon dolgoznak, hogy megpróbálják megtisztítani az óceánokat az irdatlan mennyiségű műanyag-szennyeződéstől, addig mások szervezett formában gyűjtik össze ezeket a tengerpartokról.
Ezzel párhuzamosan vállalatok, kutatóintézetek évek óta törik azon a fejüket, hogy miképp lehetne világszerte csökkenteni a gyártott műanyagpalackok mennyiségét, hiszen ezek többségének lebomlási ideje a természetben több száz év is lehet, és nagyon ritkán kerülnek újrahasznosításra.
A holland
Avantium most egy növényi alapanyagból készülő alternatívával kíván harcba szállni a műanyagpalackokkal szemben, amely esetében a lebomlási idő mindössze egy év.
Az
Avantium új technológiája komolyan felkeltette a dán
Carlsberg sörgyártó vállalat érdeklődését, de már tárgyalásokat folytatnak a
Coca-Cola és a
Danone cégekkel is. Már mindhárom vállalat jelezte, hogy a jövőben az
Avantium technológiáját kívánják alkalmazni a termékeikhez.
A
Carlsberg például azt reméli, hogy a jövőben a
Carlsberg Pilsner nevű termékét olyan kartonpalackban fogja értékesíteni, melynek belső rétegét az
Avantium által kifejlesztett növényi alapú bio-műanyag réteg borítja.
"
Ez mérföldkő lehet a globális csomagolóanyagok, például a speciális ital palackok fejlesztésében is." - mondta
Marcel Lubben, az
Avantium ügyvezető igazgatója. - "
A kartonpapír - bioműanyag alapú üveg megmutatja, mi módon lehetünk képesek a partnereinkkel együtt megvalósítani ezt az innovációt a fenntartható jövő érdekében."
A természetes forrásból származó növényi alapú csomagolóanyagok felé történő elmozdulás komoly előrelépést jelentene a
Coca-Cola számára is, amely következetesen
a világ egyik legnagyobb műanyag-szennyezője, a
Break Free From Plastic ügyvédi csoport jelentése szerint.
A világon a műanyag termékek (így főként az italos palackok) szinte teljes egészében nyersolaj származékokból készülnek,mivel ezeknél az anyagoknál az atomok összetett elrendezése rugalmasan manipulálható és átrendezhető, így különböző erősségű, merevségű és átlátszó vagy színezett műanyagok előállításához kiválóak. Az is lényeges, hogy ezeket igen olcsón lehet előállítani, ami azt jelenti, hogy gyakran sokkal drágább az esetükben az újrahasznosítás, ezért inkább újra és újra előállítják a szükséges mennyiséget. A nyersolaj származékokból készülő műanyagok sajnos csak
néhány száz év alatt bomlanak le.
A világban globálisan évente mintegy 300 millió tonna műanyagot állítanak elő fosszilis tüzelőanyagokból, amelyek jelentősen hozzájárulnak bolygónk éghajlati válságához is.
Az italgyártók pedig elsődlegesen profitorientáltak, azonban a hozzáállás most változhat az Avantium új technológiájának megjelenésével.
Tom van Aken, az
Avantium vezérigazgatója szerint: "
Megtaláltuk a módját annak, hogy a növényi cukrokat képesek vagyunk speciális bio műanyagokká átalakítani, amelyek képesek biztonságosan tárolni olyan szénsavas italokat is, mint pl. a szénsavas üdítőitalok, vagy a sör, s amelyek komposztálóban egyszerűen feldolgozhatóak, de feldolgozás nélkül is maximum 1-3 év alatt elbomlanak a szabad természetben”.
"
Ennek a bio-műanyagnak nagyon vonzó fenntarthatósági tanúsítványai vannak, mivel nem használunk fel az előállításuik során fosszilis tüzelőanyagokat, és 100 %-ban újrahasznosítható, ugyanakkor a természetben is sokkal gyorsabban degradálódik, mint a hagyományos műanyag csomagolóanyagok." - mondta
Tom van Aken, az
Avantium vezérigazgatója.
Tom Van Aken azt is elmondta, hogy reményei szerint 2020 végéig jelentős beruházásokat eszközölnek a bioplasztikai üzemükben. A koronavírus járvánnyal kapcsolatos korlátozások ellenére üzemükben a kutatás és a munka zökkenőmentesen folytatódott és meggyőződésük, hogy még 2020. nyár végéig jó néhány élelmiszer- és italgyártó társasággkal fognak aláírni társulási megállapodást.
Tom Van Aken reméli, hogy 2023-ig világszerte megtalálhatjuk majd a bio-palackokat a boltok polcain.
Az eredeti projekt szerint az
Avantium évente mintegy 5000 tonna bio-műanyagot fog előállítani kukoricából, búzából és cukorrépából kivont cukor felhasználásával. Ez az év most arról szól, hogy felmérik, az ügyfelek mi módon reagálnak az új palackokra. Ezután az
Avantium arra számít, hogy a cég termelése és mérete is dinamikusan növekedni fog, ahogy a fenntartható bio-műanyag iránti kereslet is folyamatosan emelkedik.
Vajon forradalmasíthatja a sörös palackokat az új találmány?
A kisüzemi sörfőzdéknek a sörösüveg visszaváltási lehetősége nem alternatíva, ráadásul most kihívásokkal küzdenek a járvány miatt, mondta az
InfoRádiónak
Ali Rawech Szami, a
Hop Top magyar kézműves sörfőzde tulajdonosa.
Az
Avantium nevű holland biokémiai társaság a terveivel már meg is nyerte a
Carlsberg sörgyárat, a sörgyártó is átállna mielőbb a speciális karton-bioműanyag palack csomagolásra. Eközben a környezetvédő szervezetek inkább szemléletváltást sürgetnek, az egyszer használatos csomagolás helyett a visszaváltási rendszerek erősítését.
Nagyon sok szempont van, elsősorban a minőség, majd a design határozza meg, milyen üvegeket választanak a sörgyártók.
A kisüzemek elsősorban azért használnak egyutas, nem visszaváltható üvegeket, mert nem pasztörizált sörökről beszélünk, és már nagyon pici szennyeződés, vagy bármi, ami az üvegben marad, elegendő ahhoz, hogy megromoljon a sör, tehát nagyon veszélyes a tisztítás, visszaváltás, mondta el az InfoRádió hallgatóinak
Ali Rawech Szami, a
Hop Top magyar kézműves sörfőzde tulajdonosa. Ilyen kisüzemben ténylegesen jó minőségű mosóberendezéseket nagyon költségesen lehetne csak megvásárolni.
"
Egyszerűen nem lenne gazdaságos, nem lehetne megoldani. Jelen pillanatban a mosást egyik sörfőzde sem tudja jól kivitelezni!" – mondta
Ali Rawech Szami.
Nyugat-Európában jellemző irány, hogy dobozba csomagolják a söröket, ebből sokkal több fogy már, és már Magyarországon is egyre népszerűbb. Talán ezt könnyebb is szelektíven gyűjteni, jegyezte meg
Ali Rawech Szami. A
Hop Top tulajdonosa hozzátette, hogy nagyon örülne, ha lenne környezetbarát alternatív anyag, szerinte biztosan sok főzde áttérhetne erre.
A
Carlsberg speciális kartonpalackjával kapcsolatban
Ali Rawech Szami elmondta, hogy ő biztos abban, hogy ez a jövő, és hogy a legtöbb kézműves sörfőzde átállna egy környezetbarát termékre. A
Hop Top főzdének is problémát okoz, hogy egyutas terméket kell használniuk. A fogyasztóik gyakran szokták kérdezni, hogy mit kezdjenek a kiürült üvegekkel, sokan írnak is ezzel kapcsolatban, de sajnos azt kell mondani nekik, hogy szelektíven kell gyűjteni, maximum ennyit tudnak vele tenni.
"
Nem tudjuk visszaváltani. Nem igazán vannak olyan berendezések, csak nagyban, amelyek alkalmasak lehetnének a tökéletes mosásra. – tette hozzá
Ali Rawech Szami.
A
Hop Top tulajdonosa azt is elmondta, hogy eddig egyetlen magyar csomagolóanyag-gyártótól sem kapott hasonló megkeresést, de nem is látott tulajdonképpen egyetlen egy alternatívát sem hazánkban a probléma megoldására. Azért is speciális az eset, mert a sör egy szénsavas termék, sokkal erősebbnek és strapabíróbbnak kell lennie a csomagolásnak, így pl. az üvegeknek is nyomásállóbbnak kell lenniük, mint egy szénsav nélküli ital palackozása, forgalmazása esetén.
Kapcsolódó videó:
Forrás: The Guardian / Inforádió