Mexikóban üresek a polcok, sörhiány alakult ki az országban

2020.05.20
Szerző: Rucz Lajos

A mexikói kormány által „nem nélkülözhetetlen”-nek nevezett söripart szinte teljesen leállították másfél hónappal ezelőtt, ami a fekete piac virágzásához vezetett.

Mexikót az elmúlt 2 hónapban a COVID-19 krízis komoly megpróbáltatások elé helyezte, azonban most, amikor az országban az átlaghőmérséklet is napról napra emelkedik, újabb kihívás előtt áll az ország, ezt pedig úgy hívják, hogy „sörszárazság”.


Mexikói sörök egy szupermarket polcain 2020. február elején Mexikóvárosban.
A készletek azóta jelentősen lecsökkentek, mivel az országot nemzeti "sörszárazság" sújtja. Fotó: Jose Pazos / EPA


A sörgyártást Mexikóban egy központi rendelet alapján kb. másfél hónappal ezelőtt teljesen leállították, mivel az ország egészségügyi tisztviselői ezt az iparágat a „nem nélkülözhetetlen tevékenység” kategóriába sorolták.

Azóta az ország sörkészlete folyamatosan csak csökkent, óriási lendületet adva a fekete piaci kereskedelemnek, amelyben a spekulánsok egy-egy üveg sörért a pandémiát megelőző ár kétszeresét kérik.

"Mi sem egyetlen egy fajta sört állítunk elő, mégsem tehetünk semmit." - mondta a mexikói Universal c. újságnak Karla Siquieiros, a Cerverceros de México elnök vezérigazgatója.

Néhány sörfőzde azonban a tiltó rendelkezések ellenére is folytathatta a működését, de csak exportra termelhettek ők is. Tudni kell, hogy az országunk az egyik legnagyobb sör-exportőr a világon, és a Constellation Brands - amely Mexikóban a Modelo, a Corona és a Pacifico sörmárkák gyártója - az USA piacaira továbbra is teljesíti szerződéses kötelezettségeit és folyamatosan exportál.” – mondta el Karla.

Az OXXO, a Mexikóban szinte mindenütt jelen lévő ún. „sarokbolt-üzletlánc” április végén figyelmeztette vásárlóit, hogy a folyamatos sörellátást már csak mindössze 10 napig tudják biztosítani, ez a bejelentés pedig azonnal pánik felvásárlást váltott ki, és azonnal hosszú sorok alakultak ki az üzletek bejáratainál.

OXXO Szupermarket, Mexikó - "NINCS SÖR!" - 2020. május - Fotó: Getty Images

Mexikóban mindettől függetlenül úgy tűnik, hogy az emberek inkább izgatottsággal, mint haraggal fogadták volna az országukban kialakult sörhiányt. Az olyan hashtag-ek, mint pl. a „#LaÚltimaChela” (az utolsó sör) rekord követőre találtak a Twitteren, miközben a felhasználók képeket postolgattak az üres hűtőszekrényekről.

Üres Corona hűtőpultok Mexikóvárosban - 2020. május - Fotó: Julio César Aguilar/AFP - Getty Images

A kiskereskedők szerint a fogyasztók ideiglenes elvesztése komoly károkat jelent sokak megélhetésére egy olyan gazdaságban, amely egyébként is nehéz helyzetben van.

A mexikóiak szeretnek sört inni!” - mondta Cuauhtémoc Rivera, az Anpec igazgatója. Az Anpec több ezer saját tulajdonú és franchise üzlettel is rendelkezik az országban.

Az ilyen vállalkozások többségét családok üzemeltetik, és a forró időszakban a sörértékesítés a forgalmunk közel 40%-át teszi ki. Ez ilyenkor nagy lehetőség a kis üzletek számára.” - mondta Rivera.

Az Anpec megpróbált lobbizni is az érintett hatóságok felé, hogy a sörfőzést nyilvánítsák alapvető tevékenységnek, azzal érvelve, hogy ez segíthetné az embereket a koronavírus járvány mielőbbi leküzdésében is..

"A szorongás, a kétségbeesés és a félelem elkerülhetetlen a karantén alatt. Ezt az állapotot is enyhítheti a sörfogyasztás.” – érvelt Riviera.

Sok önkormányzat saját hatáskörben is betiltotta az alkohol tartalmú italok értékesítését az országban a Covid-19 karantén ideje alatt. Egyes elemzők szerint ezek az intézkedések elősegíthetik a családon belüli erőszak csökkentését - egy olyan időszakban, amikor a bezárkózott családokon belül az ilyen esetek éppenséggel világszerte növekedni szoktak.

Mások szerint az ilyen törvények teljesen ismerős mintát követnek, amelyben úgy néz ki, hogy a mexikói hatóságok azt az irányt követik, amely azt mutatja, hogy egy válsághelyzetben keményebb intézkedések meghozatala szükséges.

"Sok hivatalnok szereti ezt." - mondta Xavier Tello - egészségügyi tanácsadó. "A hatóságok ilyenkor megmutathatják, hogy ők betartják a rendet, pusztán száraz törvények alkalmazásával... mintha ezzel bármit is megoldottak volna."

Az átlaghőmérséklet folyamatos emelkedésével egyre több sörfogyasztó vadászik kétségbeesetten préda után az országban, egyre kevesebb sikerrel.

Johnny pl. az USA államhatár közelében fekvő Reynosa városban dolgozó mérnök, a környéken nyolc szupermarketet is meglátogatott, de üres kézzel jött ki mindegyik üzletből.

Üres polcok egy OXXO szupermarketben, Mexikóban - 2020. május - Fotó: Getty Images

Semmi és semmi és semmi!” - mondta Johnny. „Hit van és remény, de nem mindenki kitartó, és a remény is folyamatosan csökken, de legfőképpen a türelem."

Üres ital-vitrin egy OXXO szupermarketben, Mexikóban - 2020. május - Fotó: Getty Images

Johnny egyszer csak megtalálta kedvenc sörét a fekete piacon, egy teherautóról árulva, a megszokott ár háromszorosáért, de ennyit nem volt hajlandó fizetni érte. Végül Johnny úgy döntött, hogy kivárja a hosszú sort a vízumkérelemnél majd később a határon, és átlépett az USA-ba, pusztán csak azért, hogy hat karton Coronát vásárolhasson Texasban, ugyanannyiért, mint amennyiért normál körülmények között otthon szokott hozzájutni.

Corona sörtől roskadozó polc az USA-ban, egy Texas állambeli szupermarketben - 2020. május - Fotó: Getty Images

Forrás: The Guardian

A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk