Egyszerre 3 biosör különlegesség a Pécsi Sörgyártól
2020.03.26
Hagyományos és régóta kedvelt sörei mellett időről időre finom újdonságokkal is előrukkol a Pécsi Sörfőzde. Friss szezonális különlegességük a tavaly fejlesztett Pécsi Tavaszi Sör, míg biosörből egyszerre hárommal (Pécsi Pale Ale, Pécsi Prémium Búza, Pécsi Prémium Lager) is hódítanak a hazai és külhoni piacokon egyaránt.
Táplálékaink, italaink előállítása kapcsán a modern technológia mellett egyre fontosabb szerepet tulajdonítunk a tradíciók erejének is. Talán még a pécsiek is kevesen tudják, hogy egyik legkedveltebb italunk, a sör esetében még a méltán büszkén emlegetett egyetem alapításánál is korábbra pillanthatunk vissza, hiszen az itt megtelepült bencés szerzetesek által főzött nemes nedűről már 1301-ből találunk feljegyzéseket. Igaz, folyamatosan, megszakítás nélkül „csak” 1848, a legendás
Hirschfeld Lipót gyáralapítása óta működik a városban sörfőzde.
A 2017-től immár magyar magántulajdonban álló Pécsi Sörfőzde a nagy alapító nyomdokain 170 esztendeje igyekszik folyamatosan megújulni: a legutóbbi idők szenzációi,
a Pécsi Prémium Búza, a Pécsi Craft APA, a gluténmentes Pécsi Prémium Lager és a szezonális Pécsi Tavaszi Sör mellett már a bio-tanúsítású alapanyagokból készült különleges söröket és gyümölcsös italokat fejlesztve szeretne a világpiacon is pozíciót szerezni.
A
Pécsi Tavaszi Sör – téli „testvéréhez” a Három királyokhoz hasonlóan –
szezonális sörkülönlegesség, amelynek gyors sikere egyértelműen igazolja, hogy Magyarországon is reneszánszukat élik a tradicionális receptúra alapján készített, egyedi, házias ízvilágú sörök. A
Pécsi Tavaszi Sör az olykor csípős tavaszi időszak beköszöntével kellemesen malátás, gazdag kortyérzetet ad. Märzen típusú termék (e Münchenből származó sörfajta a nevét természetesen szép tavaszi hónapunkról, a márciusról kapta, amikor eleink a tél végén még utoljára tudtak sört főzni), elegáns malátásságán túl kiegyensúlyozott komlósságával garantálja a tavaszi feltöltődést.
Ügyesen egyensúlyoz az erősség és az ihatóság között, olyan ízérzettel és lezárással, amely itatja magát. Ragyogó tisztaságú, arany színű, hófehér habkoronájú ital. Erjesztése négy hetet vesz igénybe. Alkoholtartalma: 5,5% és 0,33-as valamint 0,5 literes üvegben palackozzák. Bár régiónkban is egyre több üzlet polcain rábukkanhatunk, ha gyorsan és biztosra akarunk menni, a legjobb, ha a Sörfőzde pécsi, Tavasz utcai (hmmm, hol máshol?) kisboltjában keressük.
Az innovatív, előretekintő szemlélet ennél persze tágabb fejlesztést jelent: a pécsiek kilenc évtizedes nagy kedvence, az immár a német tisztasági törvények alapján frissített és újra tündöklő
Szalon Sör mellett a közelmúlt újdonságai a már sokak által megismert tradicionális bajor
Hefe Weizen búzasör, a komlóban gazdag, aromás
American Pale Ale finoman gyöngyöző, karakteres pécsi változata, a
Pécsi APA, illetve a hazai piacon még inkább ritkaságnak számító
gluténmentes Pécsi Prémium Lager.
Utóbbi már azon friss biosörcsalád egyik oszlopos tagjaként, amely a
Pécsi Bio Pale Ale és a Pécsi Prémium Búza társaságában, félliteres dobozos kiszerelésben indult a közelmúltban nemcsak pécsi, de nemzetközi hódító útjára is.
A már Európa-szerte kuriózumnak számító nyílt kádas erjesztési eljárás, illetve a termelés kisüzemi jellege (a maga évi százezer hektós nagyságrendjével) eleve
meghatározzák a Pécsi Sörfőzde útját: a multikkal nem a mennyiség, hanem a kiemelkedő minőség és a vásárlói igényekhez gyorsan és rugalmasan igazodó fejlesztésekkel tud versenyre kelni.
Céljuk, hogy a sör mellett akár egyéb, gyümölcsös alapanyagú új italok kifejlesztésével karöltve mind közelebb kerüljenek az egyik kiváló trappista sörmanufaktúra program szlogenjéhez, amely szerint „
folyadék az üzemből csak egy formában kerülhet ki, és az a sör…”
Kapcsolódó videó:
Forrás: Pécsi Sörfőzde Zrt.