Bevállalták! - Csak magyar árpából gyártanak magyar sört
2015.12.09
Kizárólag Magyarországról származó árpát használ fel a jövő évtől a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. A kötelezettségvállalás 20 évre szól, és arra épül, hogy a magyar árpa az alacsony vegyszerhasználat miatt kiemelkedő minőségű.
Kötelezettségvállalási nyilatkozatot írt alá a Soproni söröket gyártó Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. és a beszállítókat integráló Agrocrop Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A nyilatkozat lényege, hogy a Soproni söröket gyártó cég 2016. januárjától kizárólag Magyarországról származó árpát használ fel.
Keép:
MTI-fotó: Krizsán Csaba
Joris Huijsmans, a
Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója szerint eddig is elsősorban magyar árpából készült malátát szereztek be söreik előállításához a dunaújvárosi és ógyallai (Szlovákia) malátagyárakból. A sörgyártáshoz szükséges árpa és kukorica 86 százaléka magyar termelőktől származott az idén. A kötelezettségvállalásban foglaltak szerint viszont a következő 20 évben kizárólag magyar árpát használnak majd, amely a vezérigazgató meglátása szerint részben az alacsony vegyszerhasználat eredményeként kiemelkedő minőségű.
A
Heineken az árszínvonaltól függetlenül vállalta, hogy
a kimagasló minőségű magyar sörárpát vásárolja meg, ezáltal mintegy 100 árpatermesztő számára nyújt megbízható értékesítési lehetőséget. A söripari konszern leányvállalata a magyarországi sörárpa termőterületekről betakarított mennyiség 21 százalékát vásárolja fel.
A
Heineken cégen belül a szlovákiai Ógyallán készítenek az árpából malátát, amelyet a régió más országainak sörgyártásában is felhasználnak, így a magyar gazdák részben exportra is termelnek. A vállalat mintegy 20 000 tonna malátát dolgoz fel üzemeiben évente, ez körülbelül 26 000 tonna árpából állítható elő, amely a teljes magyarországi sörárpa-termés 20 százalékának felel meg. A
Heineken Hungária Zrt. két sörgyárában, a 120 éves soproni sörgyárban és Martfűn állítja elő termékeit, amelyet csaknem 200 országban árusítanak
Nagy Ádám, a Gödöllői Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy a Heinekennel folytatott három-négy éves közös munka eredményeként a söripari vállalat igényeinek megfelelő minőségű vetőmagot állítanak elő, amely 2016-tól rendelkezésre áll. Így nem csak a magyar sörárpából készül a Soproni, hanem a vetőmag is Magyarországról származik majd.
Forrás: Agrárszektor