Kényszer szülte: borból készül a rövidital
2012.03.01
Nagy találmányok többnyire véletlenül vagy kényszer miatt születnek. Az utóbbi igaz arra a győri szeszipari fejlesztésre is, ami a jövedéki adó emelése okán egy teljesen új italféleséget alkotott meg, a boraperitifet, amit szerzői joggal le is védettek.
Tömény helyett bort iszunk az áremelés miatt? címmel már korábban megjelent egy cikk arról, hogy
a jövedéki adóról szóló törvény novembertől ötven százalékkal emelte az aromásított szeszes italok adóját. Ezek tették ki a hazai égetett szeszes ital fogyasztás felét, de az áremelés miatt arra lehetett számítani, hogy az emberek majd inkább bort isznak. A jóslat be is teljesült, de nem úgy, ahogy a legtöbben gondolták.
"
Az úgynevezett hidegúti szeszes italoknál az adóemelés miatt húszszázalékos forgalomcsökkenéssel számoltak a gyártók, de az első hónapban hetven százalékkal esett vissza az értékesítés. Most a változtatás előttihez képest a forgalomcsökkenés negyvenszázalékos." – mondta el
Barabás Attila mint a
Szeszipari Szövetség és Terméktanács vezetőségi tagja és hozzátette: az utóbbi időkben töretlen, tavaly már ugyan csak szolid növekedés a röviditalok piacán megtorpant. Így az adóemelés adóbevétel-csökkenést eredményezett.
Az adóprés miatt fejlesztettük ki a boraperitifek héttagú, várhatóan bővülő családját: mondta el Barabás Attila. Fotó: B. A.
A
Barabás Attila vezette Győri Likőr Zrt.-nél csak tízszázalékos volt a forgalomzsugorodás és a növekedés érdekében új termékeket vezettek be, többmilliós beruházás révén. Egyrészt ízesített vodkákat, amelyeknek kevésbé nőtt a jövedéki adójuk. Hasonlóképp tett a piac többi szereplője is, abban viszont
egyedi a győri üzem, hogy boraperitifeket, azaz borból rum, brandy, konyak és vodka jellegű rövideket, barack-, szilva-, körte- és keserűlikőrhöz hasonló röviditalokat készít. A recept és a bonyolult technológia titkos, annyit szabad tudni, hogy a borhoz szeszt, ízanyagokat, kivonatokat is hozzáadnak.
A vezérigazgató azzal indokolta a fejlesztést, hogy
a boralapú terméknek alacsony a jövedéki adója. Ugyan az előállítása költséges, de a vevők így is olcsóbban juthatnak hozzá, mint a hidegúti szeszes italokhoz.
Barabás Attila szerint egy értékesebb, jobb minőségű, természetes anyagból készült, húszfokos terméket fogyaszthatnak, ami a vermut és a szeszes ital közé helyezhető, de utóbbihoz áll közelebb. Az eladási adatok eddig óriási sikernek mutatják, így a cégnek nem kellett létszámot csökkentenie.
Pálinka helyett gin
Tavaly megtört a pálinka tíz éve tartó diadalútja. A
Győri Likőr ugyan kisebb növekedést könyvelhetett el e téren is, de szomorúak az előjelek, amelyek az emberek anyagi helyzetével, kilátásaival is összefüggnek. Ennek ellenére
nőtt a vodka és a gin forgalma, utóbbié a múlt évhez képest negyven százalékkal.
Barabás Attila szerint az eladási tapasztalatok azt mutatják, a fiatalok körében ezek az italok lettek divatosak. A győri üzemben kenderkivonattal ízesített vodka is készül – amit bevizsgáltattak a bűnügyi szakértői kutatóintézetben –, szájspray változatban is.
Forrás: Kisalföld.hu