Eltűnhet az egyik hagyományos belga sör a klímaváltozás miatt

2015.11.09
Ahogy nő Európában az átlaghőmérséklet, előkerülnek olyan problémák, amelyekre nem egyből gondolunk, hogyha a klímaváltozás kerül szóba. Itthon vannak olyan kertek, ahol poloskát könnyebb szüretelni a fákról, mint gyümölcsöt, Belgiumban pedig félnek, hogy nem lesz többé lambic.

Az egyik hagyományos brüsszeli sörfajta előállítását veszélyezteti a klímaváltozás. A Lambik Kriek gyártója, a Cantillon sörfőzde a meleg idő miatt tíz napja hiába készül az erjesztésre.



"Ma sört kellene főznünk, de az előrejelzés miatt töröltük ezt!" – mondta a sörfőzde vezetője, Jan Van Roy. A Lambik Kriek több, mint száz éve hagyományos módszerrel, élesztő nélkül készül. A cefrét ilyen sekély, szabad levegővel érintkező hűtőtartályokba töltik éjszakára.

"Túl melegek az éjszakák. A folyadék 85-90 fokosan érkezik ide és 18-20 fokosra kell lehűlnie. De a 15-20 fokos éjszakai hőmérséklettel ez lehetetlen." – tette hozzá Jan Van Roy.

Az erjedést a levegőben lévő gombák és baktériumok segítik, de a folyamat csak nyolc fok alatt indul be. A sörfőzde tulajdonosa szerint az elmúlt években egyértelműen érezhető a klímaváltozás hatása.

"A nagyapám általában október közepén kezdte az erjesztést, amit egészen május elejéig folytatott. Mostanában már csak október végén, november elején tudjuk elkezdeni a munkát és március végén, április elején befejezzük." – magyarázta a tulajdonos.

Kapcsolódó videó:




Forrás: Euronews

A drinkbox.hu csapata elkötelezett híve a kulturált és felelősségteljes alkoholfogyasztásnak.
Szeszes ital fogyasztását 18 éven aluliak számára NEM AJÁNLJUK!

Elmúltál már 18 éves?

     NEM

Oldalainkon HTTP sütiket használunk, a jobb működésért. További információk